Čivava – malý pes s veľkým srdcom

  • Spravodajstvo
  • 23. júla 2011, 10:55
  • Autor:Lucia Valentovičová/ Foto: archív chovateľskej stanice Nueva Sorpresa

Najmenšie plemeno na svete – čivava – je zaradené do deviatej skupiny FCI spoločenské psy a toy, sekcia šesť – spoločenské psy bez pracovnej skúšky. Jej pôvod nie je celkom jasný, pravdepodobne však pochádza z Južnej Ameriky alebo z Mexika, kde v indiánskych kmeňoch mali rôzne božstvá podoby psov.

Vzhľad: Čivava je malý pes s okrúhlou jabĺčkovitou hlavou, výraznými očami a veľkými postavenými ušami. Chvost nesie pri pohybe veselo vztýčený, zohnutý nad chrbát. Existujú dva varianty čiváv, ktoré majú rovnaký štandard a odlišujú sa len srsťou. Dlhosrstá čivava má bohatšie, mäkké osrstenie, výrazné hlavne na ušiach, krku a chvoste. Krátkosrstá čivava má krátku, priľahlú a tvrdšiu srsť. Oba varianty pĺznu celoročne, niekedy sa človek až čuduje, kde sa z takého malého zvieraťa vezme toľko srsti. Farba srsti môže byť rôzna, sú jednofarebné jedince, ale aj kombinácie dvoch či troch farieb.

Povaha a správanie: Čivava je odvážny a temperamentný pes, výborný spoločník, vhodný do bytu či domu. Napriek svojej „veľkosti" je potrebné venovať sa výchove a výcviku dôsledne, určiť jej hranice. Ak sa socializácii a výchove nevenuje dostatok pozornosti, z čivavy sa stane malý uštekaný nervózny pes, ktorý zo strachu z neznámeho môže napádať okoloidúce psy a ľudí. Svojich ľudí čivava miluje, k cudzím je zvyčajne rezervovaná, nejaký čas trvá, kým sa s cudzím spriatelí. Čivavy uprednostňujú na hry psíky rovnakého plemena alebo aspoň rovnakej veľkosti.

Zdravie: Tak ako iné malé plemená, čivavy trpia na luxáciu pately, t.j. vyskočené jabĺčko, čomu sa dá čiastočne predísť dôkladným výberom šteniatka z chovateľskej stanice po vyšetrených a zdravých rodičoch. Taktiež mávajú problémy s chrupom – zubný kameň či neskôr paradentóza nie je u čiváv nič ojedinelé.

Využitie: Zvyčajne sa tieto milé spoločenské psíky povaľujú len doma na pohovke, len málo ľudí sa s čivavkou venuje nejakej aktivite. Je to aktívne a temperamentné plemeno, inteligentné a učenlivé, vďačné za každú pohybovú aktivitu. Smelo mu doprajte pohyb – zvládne túry (tzv. dogtrekking), tanec so psom, agility, samozrejme, všetko vzhľadom na jeho veľkosť a kondíciu.

Zhrnutie: Čivava je milý spoločník, vhodný do rodiny so staršími deťmi, ktoré si nebudú zo psíka robiť hračku. Nestráži v pravom zmysle slova, ale akýkoľvek podozrivý pohyb ohlási štekaním. Je nenáročná na starostlivosť, ale vzhľadom na jej obľúbenosť je potrebný dôsledný výber chovateľskej stanice a zdravých a povahovo vyrovnaných rodičov, aby sa predišlo neskorším zdravotným problémom, spojených s bezcieľnym množením tohto plemena pre biznis.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel