Slovenské osobnosti medicíny vo svete

  • Kultúra a spoločnosť
  • 22. júla 2011, 10:57
  • Autor:

Seriál o osobnostiach so slovenskými koreňmi, ktoré dosiahli významné svetové úspechy v medicíne, pripravoval pre Piešťanský týždeň Prof. Jozef Rovenský. Spoluautor publikácie je reumatológ a riaditeľ Národného ústavu reumatických chorôb v Piešťanoch. Kniha u nás vychádzala v predpremiérovej verzii, preto aj keď sme už seriál v PT 36/10 ukončili, autori ho naďalej priebežne dopĺňajú o životopisy ďalších osobností – lekárov, farmaceutov, vedcov, aj takých, ktorí dlhodobo pôsobili v zahraničí a vrátili sa naspäť na Slovensko.

Daniel KELETI



* 26. 12. 1965 Bratislava – lekár-radiačný onkológ

Medicínu študoval v rokoch 1983-1986 na univerzite v Pittsburghu. Tu ukončil s vyznamenaním bakalárske štúdium v odbore chémia. V štúdiu medicíny pokračoval na Lekárskej fakulte Univerzity Pittsburgh až do roku 1990. Krátko po skončení štúdia nastúpil ako lekársky internista na jednotlivých oddeleniach pittsburghských nemocníc. Začal sa špecializovať na radiačnú onkológiu v rámci Mallinckrodtovho ústavu na oddelení rádiológie Washingtonskej univerzity.Venoval sa rádioterapii, stereo-taktickej rádiochirurgii a terapeutickej hypertermii. Postupne sa prepracoval na asistenta pre postgraduálne vzdelávanie mladých onkológov, neskoršie, v rokoch 1994-1995, bol vedúcim postgraduálneho vzdelávania. Do roku 1999 bol vojenským lekárom amerických vzdušných síl. Venoval sa brachyterapii a 3-dimenzionálnym terapeutickým postupom v onkológii. Od roku 1999 pôsobí ako radiačný onkológ v St. Mary’s Hospital, kde je lekárskym riaditeľom na oddelení Radiačnej onkológie a zároveň vykonáva klinickú prax v Kansas City v Centre pre liečbu rakoviny v Blue Springs v štáte Missouri.

Dr. Daniel Keleti je výborným lekárom v odbore onkológie a má veľa skúseností vo výskumnej práci, v klinických skúškach radiačných postupov pri duktálnom karcinóme prsníka. Vedie početné semináre o kolorektálnom karcinóme a v radiačnej onkológii pre lekárov a ošetrovateľský personál. Prednášal aj problematiku o bunkovom karcinóme pľúc. Ďalej napísal odborné články s témou radiačnej terapie o orbitálnych lymfoidných nádoroch. Publikácia vyšla v American Journal of Clinical Oncology 1992. Problematike brachyterapie sa venoval aj v publikácii Int. Jl Radiation Onc. Biol. Phys. 1997. V roku 2009 bol nominovaný na prestížnu cenu Srdce zo zlata pre lekárov, ktorú mu navrhla organizácia Cancer Action v Kansas City a nakoniec v tejto súťaži v roku 2010 zvíťazil. Dr. Daniel Keleti patrí k významným lekárom s pozoruhodnými klinickými a vedeckými úspechmi v odbore radiačnej onkológie.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav