Poznáte najnovšie trendy na trhu s veľkou bielou technikou?

  • Nezaradené
  • 22. júla 2011, 08:28
  • Autor:inz

Veľkej bielej technike a samotným práčkam sme sa na týchto spotrebiteľských stránkach venovali už veľakrát. No technický vývoj sa zrýchľuje a ani oblasť domácich spotrebičov nie je výnimkou. Do obchodov prichádzajú stále zaujímavejšie trendy a novinky, ktoré umožňujú prať kvalitnejšie, úspornejšie, rýchlejšie i pohodlnejšie. O tých najčerstvejších sme sa rozprávali s Miroslavom Jägrom ml., odborným predajcom veľkej bielej techniky OD DOMOSS TECHNIKA.

Čo považujete za najzaujímavejšiu novinku v oblasti veľkej bielej techniky?

– Za tichú revolúciu považujem novinku od značky Whirlpool. Výrobca umiestnil vysoko výkonný motor priamo na bubon práčky. Teda neroztáča sa celý systém remeňov ako doteraz, ale točí sa len bubon. Výsledkom je, že tento model je výkonnejší, dosahuje vysokú odstredivosť, ale pri výrazne nižších otáčkach. To znamená, že práčka je spoľahlivejšia a predovšetkým maximálne tichučká, čo má dvojnásobne praktický význam v domácnostiach, ktoré majú lacnejší nočný prúd. Mimochodom, tento model vyšiel k stému výročiu založenia spoločnosti Whirlpool. Navyše, zákazník má možnosť si dokúpiť predĺženú záruku na 5 až 8 rokov.

Takže súčasné trendy na trhu veľkej bielej techniky smerujú k užívateľskému komfortu, tichosti výrobkov?

To by som takto nezovšeobecňoval. Napríklad ďalšou zaujímavou novinkou je tzv. zhora plnená malá veľká práčka. Je ideálna do bytov či domov s menšími kúpeľňami. Na rozdiel od bežných rozmerov 60x60x85 cm má celý model len 40x60x85 cm. Teda je menšia, ale zároveň má vyššiu kapacitu bubna takmer o 1 kg bielizne, teda 6 kg. Z praktického hľadiska to znamená, že môžete naraz vyprať viac bielizne, ale tiež môžete prať i kvalitnejšie. Bielizeň má priestor, viac sa prevaľuje a pranie má väčšiu účinnosť. Niektoré typy dokonca majú tzv. maxi otvor bubna, s ktorým nie je problém naplniť práčku i veľkorozmernými textíliami, napríklad dekami.

Nie je to na úkor spotreby vody?

– Vôbec nie. Už dávno neplatí argument, že sme len dvaja, máme málo bielizne, chceme menšiu práčku. Väčšina kvalitných práčok, iné v DOMOSSe neponúkame, si dokážu automaticky určiť množstvo vody potrebnej na kvalitné vypranie. Pri niektorých typoch sa to volá šiesty zmysel. Navyše automatické určovanie vody má vplyv i na trvanie prania, spravidla dramaticky šetrí čas chodu a teda i spotrebu energie. Práve takýto nový model budeme mať onedlho vystavený u nás v predajni v upravenej presklenej podobe. Vďaka tomu si potenciálni zákazníci budú môcť celý stroj pozrieť doslova do každého detailu.

Ako by ste teda zhodnotili všeobecné trendy vo oblasti veľkej bielej techniky?

– Jednou vetou by som povedal automaticky tichšie, pohodlnejšie, úspornejšie a ekologickejšie pranie. Predovšetkým posun na poli automatizácie umožňuje dnešným strojom dosahovať funkčné vlastností, o akých sa nám pred pár rokmi ani nesnívalo. Okrem určovania vody sa skrátil čas ohrevu vody, čas prania, spotreba pracích prostriedkov. Takmer všetky kvalitné práčky majú časovač, ktorý umožňuje odložiť štart prania. Rovnako prišli nové pracie programy. Existuje špeciálne pre vlnu, keď sa o kvapku zvýši množstvo vody a otáčky práčky sa prerušujú, aby sa vlna nepoškodila. Alebo niektoré nové modely majú tzv. 15-minútový program pre krátke prepratie. To je praktické najmä, keď vyťahujeme zo skrine sezónne oblečenie, prípadne pri plavkách a pod.

Ako by ste odhadli úsporu pri nových typoch práčok?

– Záleží od toho, o akých typoch sa rozprávame. Ak o modeloch renomovaných, overených výrobcov, tak tam sa celková úspora energie, vody, či času odhaduje na 30 % v porovnaní s predchádzajúcou generáciou spotrebičov. Preto je lepšie siahnuť po kvalitných strojoch, sledovať danú energetickú triedu, odporúčam aspoň A+, a radšej pár centov priplatiť či využiť náš systém kúpy tovaru na splátky bez navýšenia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav