Deklaráciu o zvrchovanosti oslávili aj na Ahoji

  • Spravodajstvo / Región
  • 20. júla 2011, 09:01
  • Autor:Štefan Gregorička

PIEŠŤANY/BANKA – Už takmer dve desaťročia uplynuli od chvíle, keď Slováci vyhlásili svoju zvrchovanosť. Výročie prijatia Deklarácie o zvrchovanosti Slovenska zo 17. júla 1992 si na mnohých miestach Slovenska pripomínajú zapálením Vatry zvrchovanosti.

V našom okrese túto tradíciu zachovávajú aj občania obce Banka. Tí sa už štrnásť rokov stretávajú v lyžiarskom stredisku na Ahoji, aby tu spoločne oslávili tento pamätný deň. V minulosti vatru na Ahoji zapálil dokonca aj prezident republiky Ivan Gašparovič. „V súčasnosti pozývame na našu akciu už len regionálnych politikov, zväčša starostov okolitých obcí. Dnes napríklad prijala pozvanie starostka susedného Ducového Mária Koláriková,“ prezradil nám starosta Banky Jaroslav Janeček. Okrem nej sme na Ahoji zazreli aj viacerých miestnych poslancov, ďalej členov redakčnej rady Hlásnika obce Banka, kronikára obce Alexandra „Šaňa“ Murína a známeho muzikanta Michala Rusnáka.

Už hodinu pred začiatkom akcie šliapali na Ahoj prví účastníci a v čase zapálenia vatry ich bolo na kopci pár stovák. Ďalší však stále prichádzali. „Vatra zvrchovanosti je u nás každoročne spoločenskou udalosťou. Návštevníci sa tu môžu zabaviť pri počúvaní hudby a pochutnať si na živánskej či guláši. Keďže dnes nám praje aj počasie, z Ahoja je veľmi pekný výhľad na Piešťany i celé široké okolie. Ľudia tu mohli ešte pred zapálením vatry sledovať aj západ slnka za kopce Malých Karpát. Na rozdiel od predchádzajúcich rokov, keď nám neprialo počasie, sme sa rozhodli podujatie zorganizovovať o týždeň skôr. Vyšlo nám to,“ pochválil sa bančanský starosta. Ten mal po doznení štátnej hymny v podaní miestnej dychovej hudby Inovčanka krátky príhovor. Po ňom spolu so svojou kolegyňou z Ducového slávnostne zapálili vysokú vatru, pozostávajúcu z dvoch kubíkov dreva. Stavali ju zruční majstri Štefan Krajčech a Jozef Margala. Oslavy zvrchovanosti trvali tento rok na Ahoji do skorých ranných hodín.

Účastníkom podujatia v tomto roku počasie prialo, takže sa mohli veselo zabaviť a pochutnať si na rôznych špecialitách, ktoré boli k dispozícii v stánkoch.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava