Pesničku pre svoju vnučku písal osem rokov

  • Spravodajstvo / Región
  • 15. júla 2011, 10:16
  • Autor:Štefan Gregorička

PIEŠŤANY/LANČÁR – Už takmer dve desaťročia sa na slovenskej hudobnej scéne objavuje ľudová kapela Borovienka z Lančára. Odtiaľ totiž pochádza jej kapelník Štefan Slabý a v minulosti v nej hrali aj viacerí muzikanti z tejto podhorskej obce. Postupom času sa však zloženie kapely obmieňalo a pred štyrmi rokmi začala fungovať v celkom novom zložení.

Z pôvodnej kapely zostali už len kapelník Štefan Slabý, harmonikár Michal Sedlák a manažérka Milka Slabá. Kapela vydala za vyše 18 rokov svojej existencie už trinásť cédečiek. To posledné má názov Anička pusu daj a jeho krst bol počas Župného festivalu v Krakovanoch. „Doteraz sme vydali jedenásť singlov a dva výbery. Na nich sú najväčšie hity našej kapely,“ prezradil nám kapelník Štefan Slabý. Tí, čo poznajú doterajšiu tvorbu Borovienky, iste zistili, že posledné dva single sú trochu iné než predchádzajúce, ktorými Borovienka bodovala doma i v zahraničí.

„Samozrejme, sú iné než predchádzajúce. Rezkosť tam stále je, len sa to posunulo inam. Doba sa mení a s ňou aj náš žáner. Ešte sa sem – tam objaví niečo staré od Štefana Pyšného, no zväčša už ponúkame novšie piesne. Keďže som mal v tomto roku šesťdesiat rokov, rozhodol som sa v poslednom cédečku trochu si zaspomínať na svoje muzikantské začiatky, ktoré patrili ‘bígbítu‘ a rocku, takže je to trochu iné než predošlé. Nástrojovo nám ubudol jeden klarinet a trombón, no keď nahrávame cédečko, vždy si prizveme na spoluprácu aj kamarátov, ktorí si to zaslúžia,“ povedal nám niečo zo zákulisia kapely Štefan Slabý.

Jeho manželka Milka, ktorá je manažérkou kapely, nám prezradila tiež niekoľko zaujímavostí z prípravy doteraz posledného singla Anička pusu daj. „Na tomto nosiči je 15 nových pesničiek. Tri z nich, Keď si smutný, Koník a Auto Lada, zložil môj manžel. Najdlhšie mu trvalo napísať pesničku Koník. Písal ju pre vnučku Vandu, preto ju chcel mať čo najlepšiu. Stále sa mu na nej niečo nepáčilo, tak ju vylepšoval takmer osem rokov. Svojej premiéry sa Koník dočkal až na poslednom cédečku,“ prezradila nám manažérka. Od nej sme sa dozvedeli aj to, že v tomto roku kapela vyhrávala zväčša doma, okrem iného aj v televízii Markíza, no koncertovala aj na Festivale európskeho folklóru v Poľsku a počas sezóny ju čakajú koncerty v Česku a Chorvátsku.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav