Kupčo dostal za parenicu kvalitné talianske víno

  • Nezaradené
  • 15. júla 2011, 13:03
  • Autor:Viera Dusíková

PIEŠŤANY – Správne vidíme len srdcom, to ostatné je očiam neviditeľné. Týmto Exupéryho mottom sa riadi nielen pri svojej tvorbe, ale aj je v obyčajnom dennom živote piešťanský fotograf Yaro Kupčo. Iba pred pár dňami sa vrátil z Parmy, kde na predmestí v Castelo Sanvitale otváral so svojim talianskymi priateľmi výstavu fotografií. Ďalšia sa nachádza v Tatranskej Lomnici a aby ani Piešťanci neprišli skrátka, tretia letná Kupčova prezentácia bude v auguste v Galérii Fontána.

Rodený Kežmarčan však nechce nič urýchliť, najskôr sa s nami podelil o zážitky z Talianska. „Výstavu zorganizoval môj dobrý kamarát Ninetto Campanini. Je to vitálny a obetavý človek, ktorý videl moje diela na Slovensku. Veľmi sa mu páčili.  Následne mi sprostredkoval výstavu fotografií na predmestí Parmy v Castelo Sanvitale, čo je skôr citadela ako zámok,“ začal svoje rozprávanie Yaro Kupčo.

Do Talianska niesol viac ako dvadsať snímkov zo slovenskej prírody a dve obľúbené fotografie Dolomitov z Talianska. Nechýbali ani tradičné kôpky sena. Na otázku, či o jeho výstave písali aj miestne periodiká, autor odpovedá: „Áno, videl som v novinách článok o tom, že sa chystá moja výstava. Na vernisáži bol aj redaktor, ale keďže noviny vyšli až po mojom odchode, čo napísal, to neviem. Ale mám pocit, že to bola asi moja najúžasnejšia výstava. Hlavne vďaka návštevníkom.“
Yara potešilo, že ľudia sa živo zaujímali o jeho tvorbu. Do citadely stále prichádzali jednotlivci, alebo skupinky a ich reakcie boli neuveriteľné. „Neustále sa ma vypytovali na technológiu výroby mojich diel. To sa dnes už nevidí. Boli očarení najmä snímkami, na ktorých sú nafotené kôpky sena. Nevedeli sa na ne vynadívať a vynačudovať. Zloženie návštevníkov bolo  pestré. Od mladučkej krásnej Talianky študujúcej žurnalistiku v Londýne cez potetovaného a opirsingovaného pankáča až po dôchodcov.“
Piešťanský fotograf na vernisáži ponúkal slovenské malé pareničky a syrové korbáčiky.  Ako Talianom chutili a čím sa mu odvďačili sa dočítate v pripravovanom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel