Šachovou jednotkou naďalej Rus Abodčuk, organizačnou Piešťany!

  • Kultúra a spoločnosť
  • 13. júla 2011, 09:19
  • Autor:Štefan Gregorička

PIEŠŤANY – Celý minulý týždeň boli Piešťany dejiskom 11. majstrovstiev sveta IPCA v šachu jednotlivcov. V hlavnej kategórii bojovalo o titul 29 pohybovo postihnutých šachistov z jedenástich štátov. Hralo sa švajčiarskym systémom na deväť kôl. Majstrom sveta sa stal Rus Andrej Abodčuk. Zo štvorice Slovákov skončil najlepšie, na šiestom mieste, Juraj Zavarský z Martina.

Abodčuk, ktorý  obhájil v Piešťanoch prvenstvo z  predchádzajúceho šampionátu, získal z deviatich partií osem bodov, keď sedem partií vyhral a v dvoch remizoval. Na ďalších medailových priečkach skončili so ziskom 6,5 bodu  Ukrajinec Jarmonov a Čech Valenta. Zavarský začal turnaj štyrmi remízami, potom zdolal Švajčiara Tillmanna. V druhej polovici turnaja si pripísal na svoje konto remízu s Rusom Vodašovom a výhry nad ďalšími Rusmi Virtelom a Strekalovským. Turnaj však zavŕšil prehrou so staronovým majstrom sveta Abodčukom, takže na jeho konte zostalo 5,5 bodu a práve táto prehra ho vyradila z hry o medaily. Zvyšná slovenská trojica skončila s tromi bodmi v závere štartovného poľa. Pre aktuálnu juniorskú majsterku sveta Nikolu Konkolovú,  Mareka Adamicu i Marcela Dirnbacha však boli otvorené MS dobrou školou. Dirnbach z Nového Mesta nad Váhom, ktorý hrá šach za Ružomberok, je čistý amatér a na MS išiel s odhodlaním splniť si svoj sen, hrať na takomto podujatí. Nakoniec získal tri body  a v prvom kole dokonca uhral remízu s úradujúcou majsterkou sveta, Galinou Melnikovovou z Ruska.

V skupine „B“, v ktorej mohli štartovať aj zdraví, hral aj Piešťanec Ján Čuridlo. „Pôvodne bolo prihlásených 13 hráčov, preto sme ich doplnili na párny počet, aby nikto nepauzoval. Janko je už dôchodca, takže s časom nemal problém a rád si prišiel zahrať,“ prezradil nám ďalší piešťanský šachista Vladimír Gubiš, ktorý pôsobil na MS v úlohe rozhodcu. Známy  šachový tréner a rozhodca vyslovil hráčom obdiv. „Počas týždňa museli zvládnuť náročný program, veď po dva dni  museli zvládnuť po dve kolá, čo je náročné aj pre zdravých, nieto ešte pre pohybovo postihnutých,“ skonštatoval V. Gubiš.  Hoci jeho klubový kolega z ŠK Kúpele Piešťany Ján Čuridlo štartoval len ako náhradník, vôbec nesklamal. S piatimi bodmi napokon obsadil spomedzi 14 hráčov a hráčok pekné šieste miesto, keď na svojom konte mal štyri výhry a dva remízy.
 
Spokojný bol aj riaditeľ turnaja Marek Zelnický z Ružomberka. „Pôvodne sme chceli šampionát zorganizovať v Ružomberku, no na  Slovensku je piešťanský hotel Máj jediným bezbariérovým. Takže iná možnosť tu vlastne ani nebola. Organizovať turnaj na takú diaľku však nie je jednoduché. Prístup vedenia mesta i hotela Máj však bol veľmi ústretový, takže všetko dobre dopadlo. Na kongrese IPCA, ktorý sa tu konal v rámci MS, nám prezident IPCA povedal, že tento šampionát organizačne predstihol  všetkých  doterajších desať ročníkov. Piešťany nasadili v tomto smere latku tak vysoko, že ju bude len ťažké prekonať. Vraj by mohli organizovať už aj budúce MS. Tie však budú v Splite v  Chorvátsku. Tamojší organizátori sa však priznali, že úroveň piešťanského turnaja i napriek akejkoľvek snahe určite nedosiahnu. Prezident IPCA ma dokonca oslovil, či by sme to nechceli organizovať o rok znova. Pre náročnosť prípravy by sme si však chceli dať na pár rokov pauzu,“ povedal na okraj turnaja  Marek Zelnický.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav