Zomrel majiteľ najväčšieho antikvariátu v strednej Európe

  • Spravodajstvo / Región
  • 12. júla 2011, 08:26
  • Autor:Sita/red

PIEŠŤANY/LEOPOLDOV – Najväčší antikvariát v strednej Európe prišiel o svojho majiteľa a jediného zamestnanca. Zakladateľ antikvariátu Europik v Leopoldove Tibor Ďurák v nedeľu zomrel vo veku 72 rokov.

Ďurák s nadšením zhromažďoval knihy všetkých žánrov, ktoré potom za symbolické ceny ponúkal ďalším záujemcom. V ponuke mal podľa vlastných slov 200-tisíc kníh, ale aj obrazy a heligónky. Do jeho veľkej sály zapratanej knihami prichádzali návštevy z celého Slovenska, ale aj z cudziny. Knižné kráľovstvo neobišli ani slovenskí prezidenti Michal Kováč, Rudolf Schuster, Ivan Gašparovič, častými návštevníkmi boli aj spisovatelia a ďalšie osobnosti. Podnikať s knihami začal po roku 1989, vtedy si prenajal malé kníhkupectvo v centre Leopoldova. Neskôr sa pre veľkosť jeho zbierky niekoľkokrát sťahoval do väčších a väčších priestorov.

Popri knihách boli Ďurákovou veľkou láskou heligónky. Bol autorom myšlienky podujatia Vráťme Slovensku harmoniku, ktoré už tri roky organizujú v Leopoldove a je prehliadkou sólo hry na rôznych druhoch akordeónov a heligóniek. Je aj autorom monografie o obci Smrdáky. Pôvodne pracoval ako odborník na biotechnológie v liehovarníckej spoločnosti. Ďurák bol držiteľom Ceny mesta Leopoldov za dlhoročnú činnosť v kultúre.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav