Záhradkári z Drahoviec oslávili osemdesiatku

  • Kultúra a spoločnosť
  • 8. júla 2011, 14:09
  • Autor:Štefan Gregorička

V poslednú júnovú sobotu oslávili záhradkári z Drahoviec 80. výročie svojej existencie. Pri tejto príležitosti sa zišli v tamojšom Dome záhradkárov nielen členovia domácej organizácie, ale aj pozvaní hostia, medzi ktorými nechýbali okrem funkcionárov z vrcholných orgánov SZZ ani záhradkári z okolitých obcí.

Dnes majú už len tretinu členov



Ako nám prezradil predseda drahovských záhradkárov Vendel Sedláčik, ktorý stojí na čele organizácie už neuveriteľných 35 rokov, momentálne má ich organizácia 34 členov. Najstarším z nich je 94-ročný Karol Dugel. Ten však medzi oslavujúcimi chýbal a najstarším z prítomných bol 84-ročný Damián Gažo. „Boli časy, keď sme mali aj vyše 90 členov. To bolo koncom sedemdesiatych rokov. Vtedy bolo záhradkárčenie dotované a svoje výpestky sme predávali do výkupní ovocia a zeleniny. Ročne sme do nich odovzdali ovocie za pol milióna korún, z toho dve percentá patrili nám. Dnes je situácia iná, no i napriek tomu sme najaktívnejšou organizáciou v obci. Každoročne robíme pre svojich členov rôzne akcie – schôdze, inštruktáže, slivkové hody a výstavu ovocia a zeleniny. V tomto roku k nim pribudli aj oslavy 80. výročia vzniku, pri príležitosti ktorého sme vydali aj bulletin. Som rád, že na oslavy prišli na naše pozvanie aj vnuci zakladateľa našej organizácie, Antona Matulu. Ten prišiel do našej obce v roku 1927 ako učiteľ a už o tri roky neskôr založil v obci ovocnú škôlku, kde žiaci stromčeky pestovali i štepili. Stromky z tejto škôlky vysádzal po okolí, ale aj predával. Bol aj dobrým včelárom. Sám mal sto zo 600 včelích rodín, ktoré boli v tom čase v obci. V marci 1931 založil v Drahovciach ovocinársky spolok, ktorého bol aj predsedom," zaspomínal si na minulosť záhradkárčenia v obci V. Sedláčik.

Za plytvanie pôdou budeme pykať



Medzi hosťami nechýbal ani čestný predseda Slovenského zväzu záhradkárov profesor Ivan Hričovský. Ten sa nám priznal, že tunajší región mu nie je vôbec neznámy, pretože takmer deväť rokov pôsobil vo Výskumnom ústave rastlinnej výroby v Piešťanoch a z neho chodil pravidelne prednášať záhradkárom na okolitých dedinách. „Je dobré, že aj tí najmladší dnes pokračujú v tradíciách svojich rodičov a starých rodičov a aj oni sa venujú záhradkárčeniu. Vytvárajú zdravú ekologickú produkciu, a to nielen ovocia, ale aj kvetov. Na Slovensku máme 800-tisíc záhradkárskych rodín, ktoré majú záhradky a predzáhradky. Záhradkári dnes obhospodarujú 76-tisíc ha pôdy, preto nám nemôže byť jedno, či budú záhradky obrábané alebo opustené. Niektoré sady i vinohrady sa zrušili aj v okrese Piešťany, no funguje tu Plantex Veselé a záslužnú prácu robí aj docentka Daniela Benediková, ktorá je vedúcou génovej banky vo VÚRV Piešťany. Ovocie z našich záhrad je ekologickejšie a je určené hlavne pre samozásobenie. Na Slovensku to predstavuje 46 percent," hovorí I. Hričovský. Ten poukázal aj na veľký význam doma dopestovaného ovocia. „Takéto ovocie má oveľa menej chémie ako dovážané. Kým u nás ho záhradkár strieka trikrát, veľkí zahraniční producenti aj tridsaťkrát! Úrodnou pôdou by sa nemalo plytvať, no sme svedkami, že práve na kvalitnej ornej pôde sa stavajú výrobné haly. Za to, že si takto ničíme najúrodnejšiu pôdu, budeme v budúcnosti pykať," dodal skúsený ovocinársky odborník.

Pri príležitosti jubilea dostala záhradkárska organizácia z Drahoviec republikové vyznamenanie druhého stupňa a rovnaké ocenenie sa ušlo aj Vendelovi Sedláčikovi. Ďalší ôsmi členovia ZO SZZ dostali vyznamenanie tretieho stupňa. Nechýbala ani hudba a kultúrny program v podaní žiakov z miestnej základnej školy a žien zo susedných Maduníc.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín