Labrador miluje vodu v akejkoľvek podobe

  • Spravodajstvo
  • 8. júla 2011, 13:44
  • Autor:Lucia Valentovičová

Labrador je podľa FCI (Medzinárodná kynologická federácia) zaradený do ôsmej skupiny, do podskupiny „prinášači, sliediči a vodné psy“. Retriever znamená prinášač. Labrador je jedným zo šiestich druhov retrieverov, okrem neho tam patrí ešte zlatý retriever, hladkosrstý retriever, nova scotia duck tolling retriever, chesapeak bay retriever a kučeravý retriever. Všetci majú čosi spoločné – vrodenú schopnosť prinášať, no odlišujú sa výzorom aj povahovo.

Telo: Je to stredne vysoký pes, telo má súdkovitého tvaru, čo si však netreba mýliť s obezitou. Má charakteristicky hrubý „vydrí" chvost, ktorý mu uľahčuje zmeny smeru pri plávaní a taktiež zhadzovanie okolostojacich vecí z nábytku, keď sa teší, prípadne na švihanie okolostojacich ľudí. Srsť má krátku a veľmi hustú, skladá sa z dvoch vrstiev – mäkká a hustá podsada a dlhšia krycia srsť. Má dobré izolačné schopnosti a v období pĺznutia je všade! Ak labrador zmokne, voda sa nedostane až na kožu, rýchlo uschne. Ak sa kúpe, nie je možné utrieť ho do sucha, schne aj pár hodín. Labrador sa vyskytuje v troch farebných variantoch – žltý, čierny a teraz veľmi módny čokoládový. Vždy je jednofarebný, aj keď sa spári žltý s čiernym, narodia sa žlté a čierne šteniatka, vždy jednej farby.

Povaha:
Labrador je inteligentný, veľmi dobre sa cvičí vďaka jeho špecifickej vlastnosti – snahe zavďačiť sa svojmu pánovi (a taktiež vďaka jeho pažravosti). Je spoločenský, neagresívny, potrebuje mať ľudí pri sebe. Miluje vodu v akejkoľvek podobe, jedlo, aktivity so svojim pánom a aportovanie čohokoľvek.

Využitie: Pôvodne pomáhal rybárom vyťahovať siete z mora, neskôr na poľovačkách dohľadával a prinášal drobnú zver. V súčasnosti je využívaný ako poľovný pes – prinášač, vodiaci pes pre nevidiacich, služobný pes na vyhľadávanie výbušnín, záchranársky pes, kanisterapeutický pes, spoločník a rodinný pes.

Zdravie: Plemeno je náchylné najmä na problémy s pohybovým aparátom (dysplázia lakťových a bedrových kĺbov), preto je potrebné vyberať psa po vyšetrených predkoch – teda psa s preukazom pôvodu, kde sa v riadenom chove tieto problémy sledujú. Labrador má sklony k obezite, preto ho treba kŕmiť kvalitnou stravou a zabezpečiť dostatok vhodného pohybu.

Držanie: Labrador je najšťastnejší v prítomnosti ľudí, či už je chovaný vonku alebo vnútri. Potrebuje pravidelné prechádzky a vzhľadom na to, že je to pracovné plemeno, potrebuje „zamestnanie hlavy". Ak mu majiteľ nevymyslí činnosť (výcvik, hry, podnety), labrador si ju vymyslí sám a nie vždy sa to majiteľovi páči (presádzanie rastlín, hrabanie, hryzenie).

Každé plemeno má svoje špecifiká, svoje za a proti. Je veľkou chybou pri výbere psa pozerať len na výzor, neskôr môže byť sklamaný a frustrovaný aj človek a tým i jeho pes.

KLADY:
+ učenlivý
+ priateľský k ľuďom, psom aj iným zvieratám (ak sa k tomu vedie odmalička)
+ výborný spoločník do pohody aj nepohody
+ aktívny pes, vhodný na rôzne aktivity
ZÁPORY:
–  aktívny pes, nevhodný len tak pohodiť na dvor ako samorast
–  hustá pĺznuca srsť
–  sklony k problémom s kĺbami a obezite

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek