Irena Michnová – výnimočná žena Slovenska

  • Kultúra a spoločnosť
  • 6. júla 2011, 13:05
  • Autor:Viera Dusíková

PIEŠŤANY – Predsedníčka Ligy proti rakovine v Piešťanoch Irena Michnová získala titul Výnimočná žena Slovenska. Spomedzi dvanástich nominovaných žien z okresov Trnava, Galanta, Piešťany a Skalica získala táto húževnatá Piešťanka, ktorá sama bojuje s rakovinou, titul Výnimočná žena Slovenska za okres Piešťany.

Komisia ju vybrala po tom, čo si jej členovia prečítali články z Piešťanského týždňa. Poslala im ich spolu s prihláškou a fotografiou manželov Michnovcov navrhovateľka Mária Pestunová. Cenu Irene Michnovej odovzdali koncom júna na trnavskej radnici. „Vôbec som niečo podobné nečakala, ale som veľmi rada, že aj takýmto spôsobom si niekto ocenil moju prácu a úsilie," tešila sa z úspechu Irena Michnová. Po krajských kolách, ktoré sa uskutočnili v júni po celom Slovensku, projekt, nad ktorým prevzal záštitu podpredseda vlády a minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Jozef Mihál, vyvrcholí v septembri. „Vtedy sa dozvieme mená troch výnimočných žien Slovenska, ktoré vyberú členovia expertnej skupiny zo všetkých víťaziek jednotlivých krajov," informovala nás Martina Ježová, trnavská manažérka národného projektu Inštitút rodovej rovnosti.

Cieľom súťaže je nájsť a morálne oceniť ženy, ktoré sú výnimočné ako matky, sestry, dcéry či staré mamy. Tieto ženy vytvárajú niečo výnimočné vo svojej komunite, venujú sa popri práci a starostlivosti o rodinu aj charite, nezištne pomáhajú tým, ktorí to potrebujú, angažujú sa vo verejnom živote a občianskych aktivitách, vynikajú vo svoje profesii, v umení či športe. „Hľadali a verím, že sme aj našli ženy, ktoré si zaslúžia pozornosť a ocenenie celej spoločnosti," dodala M. Ježová.

IRENA MICHNOVÁ sa narodila v roku 1933. Spolu s manželom Alojzom tvoria pracovný tím v Lige proti rakovine v Piešťanoch. Vychovali dve dcéry. I. Michnová je veľmi tvorivou a pracovitou ženou, dôraz kladie na presnosť. Medzi jej záľuby patria ručné práce, práce v záhradke, miluje hory – Tatry, prechádzky v prírode aj kultúrny a spoločenský život. Najväčšou jej záľubou je ale pôsobenie v piešťanskej Lige proti rakovine. Členkou sa ako onkologický pacient stala pri zakladaní organizácie v roku 1991. V roku 2001 sa stala predsedníčkou, ligu s 300 členmi vedie doposiaľ. Táto funkcia jej zaberá veľa času a vo veku 78 rokov sa jej venuje naplno. Ako sama hovorí, práca ju napĺňa spokojnosťou, baví ju pomáhať ľuďom, ktorí to potrebujú a pomoc aj prijmú.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav