Černého v Salzburgringu opäť prenasledovala smola

  • Šport / Ostatné športy
  • 6. júla 2011, 11:04
  • Autor:Tomáš Motyčka

PIEŠŤANY/SALZBURG – Sezóna IDM sa pretekom na známom rakúskom okruhu Salzburgring prehupla do svojej druhej polovice. Slovenskému reprezentantovi Jaroslavovi Černému sa smola opäť lepila na päty. Skončil na 21. priečke.

Časté zmeny počasia a chlad pridali kopu vrások na tvárach technikom i samotným jazdcom. Nastaviť motocykel a pripraviť ho na tréningy a preteky bolo náročné. Jaro Černý bol na trati v horách pri Salzburgu po prvý raz. Tunajší okruh je rýchly s malými únikovými zónami a lemujú ho zvodidlá a balíky slamy. Priestory a zázemie pre tímy sú natiahnuté do dĺžky a všetko potrebné vybavenie sa musí z paddocku na pit lane doviezť a po jazde odviezť.

Prvý meraný tréning sa jazdil na vode a Černému po ňom patrilo 11. miesto. Pred druhým meraným tréningom začalo pršať a na trať sa vychádzalo na mokrých pneumatikách. Najlepšie na tom boli jazdci, ktorí mali k dispozícii pneumatiky intermediate. My sme takúto možnosť nemali, preto sme použili k mokrej prednej, suchú zadnú. Jaro zatiahol a vyjazdil si siedmu pozíciu v druhom rade na štartovom rošte.

Poobedňajší sobotný pretek sa taktiež neobišiel bez vrtochov počasia.
Černý mal na mokrej trati dobrý štart. Pred prvou šikanou bol ale vytlačený na krajnú bielu čiaru a stratil tým niekoľko pozícií. Postupne sa dostával cez svojich súperov. Nebolo to ľahké. Cez vodnú hmlu za kolesami motocyklov bolo vidieť na dva metre. V ôsmom kole, keď sa pohyboval na 5. priečke, nabehol jeho motocykel pri výjazde na cieľovú rovinu na nečistotu a Černý sa ocitol na zemi. Nasledovala nebezpečná, 130 metrov dlhá šmykľavka, kde okolo neho preletúvali ostatní jazdci. Jarovi sa, našťastie, nič nestalo, no motocykel zostal ležať na druhej strane trate pod zvodidlom až do konca preteku.

Nedeľné preteky sa odohrali za mierneho mrholenia. Prvý štart sa vydaril, no po páde v prvej šikane musel byť pretek zastavený. Po druhom štarte bol Černý v prvej zákrute opäť vytlačený a prepadol sa o niekoľko miest v štartovom poli. Výbornou jazdou sa prepracoval na 10. pozíciu ale v poslednom kole, keď už bojoval o 9. miesto, jeho snaženie zastavila elektronika motocykla. Stroj zhasol. Černý prešiel cieľom až na 21. priečke.

Ďalšie kolo nemeckého medzinárodného šampionátu sa po mesačnej pauze vráti na okruhy v nemeckom Schleizi.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila