V Podolí dvíhali divákom adrenalín chladnokrvné kone

  • Spravodajstvo / Región
  • 4. júla 2011, 10:46
  • Autor:Štefan Gregorička

PIEŠŤANY/PODOLIE – Plocha tréningového ihriska na futbalovom štadióne v Podolí po roku opäť patrila ťažným koňom a furmanom, ktorí tu bojovali o prvenstvo v ôsmom ročníku Podolskej konskej show. Napriek tomu, že súťažiace kone a ich pohoničov pokropil hneď v prvej súťažnej disciplíne dážď, zvedaví diváci mali stále čo obdivovať. Na rozdiel od súťažiacich ani nemuseli zmoknúť, pretože preteky sledovali z vojenských stanov, ktoré pre nich organizátori preventívne pripravili.

Prvú disciplínu vyhral spomedzi jedenástich furmanských posádok jediný zástupca nášho regiónu, Jozef Halás z Podolia. Ten prekonal na povoze, ťahanom kobylami Sylvou a Beauty, zhruba 400-metrovú trať medzi slalomovými bránkami a inými prekážkami za 3:06,13 minúty. „Mal som tú výhodu, že som slalomovú trať staval, takže som ju poznal. V druhej disciplíne som mal trochu smolu, pretože po úspešnom zvládnutí úlohy som zvalil jeden drevený stĺpik a na konto mi pribudlo 30 trestných sekúnd. Táto strata sa vo veľmi vyrovnanom štartovnom poli len ťažko doháňa," prezradil nám Jozef Halás. Ten sa vlani zúčastnil na štrnástich súťažných furmanských podujatiach. V tomto roku však štartoval len na druhých pretekoch. Na prvých v Chocholnej-Velčiciach obsadil celkové druhé miesto. „V prvej disciplíne som tam bol prvý, v druhej tretí a v silovom ťahu šiesty. Pri rovnosti bodov som mal horší ťažký ťah, ktorý je pri rovnosti bodov rozhodujúci, preto som skončil druhý," pochválil sa nám J. Halás, ktorý reprezentuje Podolie v súťažiach Zväzu chovateľov koní.

Na východe Slovenska majú zasa Asociáciu furmanov, ktorá má viac koní i furmanov. Pre každého z nich je práca z drevom v lese každodenným chlebíčkom. „Vlani sme mali na Agrokomplexe v Nitre spoločnú súťaž, na ktorej sme ťahali za kratší koniec. Oni majú pravidlá voľnejšie, my sa riadime tými, podľa ktorých sa súťaži v celej Európe," dodal J. Halás, ktorý má vo svojej zbierke aj striebornú medailu z majstrovstiev Európy.

Majú vlastný chov


Napriek tomu, že domáci furman sa napokon v celkovom poradí na medailové priečky nedostal, predseda PD Podolie Ján Gúčik bol spokojný: „My máme v súťaži chovné kobyly, čo je predsa len rozdiel od ostatných, furmanov. Tí súťažia s furmanskými koňmi, ktoré sú zvyknuté na každodennú prácu s drevom v lese. Aj napriek tomu, že nám trochu spŕchlo, je tu na prekvapenie veľa ľudí. Konkurencia furmanov je tiež dobrá, takže aj naše víťazstvo v slalome ma potešilo. Na družstve máme plemenný chov koní Českomoravského belgika. Z troch desiatok koní je šesť kobýl. Od nich dochováme a predávame kone na prácu do hôr. Ide o chladnokrvné plnokrvné kone, ktoré sú vhodné nielen na prácu v lese, ale aj na hipoterapiu. Sú totiž pokojnejšie, než ostatné kone. No na družstve máme aj jazdecké kone, ktoré využívajú hlavne dievčatá."

Diváci si prišli na svoje nielen počas slalomu, ale hlavne pri takzvanom začelovaní, počas ktorého musel furman prejsť s koňom určenú trasu medzi rozmiestnenými kužeľmi tak, aby z nich nezhodil tenisovú loptič-
ku, ktorá bola na špici každého kužeľa. Výnimkou bol posledný kužeľ, ku ktorému bolo treba najskôr v úzkom priestore zacúvať a potom jemne zhodiť loptičku. Až vtedy sa skončilo meranie času. Záverečná disciplína, ťažký ťah, bola pre kone veľmi náročná, pretože postupne im furmani pripli až päť klád, čo dohromady predstavovalo hmotnosť 3,5 tony.

Víťazi jednotlivých disciplín – Furmanský slalom: 1. Jozef Halás (Podolie) – kobyly Sylva a Beauty, začelovanie: Patrik Játy (Prušnovi-ce) – kone Dandy a Livor, ťažký ťah: Pavol Pavelek (Uhrovec) – kone Lukáš a Pejo. Celkové poradie po troch disciplínach: 1. Ľuboš Dobrotka (Brusno) – kone Gaštanko a Valdez, 2. Milan Podolan (Lubina) – kone Nacho 1 a Nacho 2, 3. Patrik Játy (Pšurnovice) – kone Dandy a Livor.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav