Budeme v Piešťanoch pozerať 3D filmy?

  • Spravodajstvo
  • 4. júla 2011, 12:33
  • Autor:Igor Paulech

PIEŠŤANY – Na minulotýždňovom stretnutí zastupiteľstva predkladala riaditeľ-
ka Mestského kultúrneho strediska Piešťany (MsKS) Marta Jurčová návrh na zmenu rozpočtu MsKS ohľadne digitalizácie miestneho kina. Tú by podľa plánov mohli zrealizovať do konca roku 2011. Táto investícia by mala byť v hodnote 110-tisíc eur.

„Zmenu rozpočtu predkladáme ako vyrovnanú, bez požiadavky zvýšenia transferu od zriaďovateľa. V prípade, že MsKS nedosiahne vyrovnaný výsledok hospodárenia (bez príspevku z audivizuálneho fondu v roku 2011), vieme preklenúť aj negatívny výsledok hospodárenia v hlavnej činnosti čerpaním finančných prostriedkov z rezervného fondu,“ povedala riaditeľka MsKS. V termíne od 2. do 30. septembra je vypísaný termín na podanie žiadosti o príspevok z Audiovizuálneho fondu na zakúpenie techniky na digitalizáciu slovenských jednosálových kín, podľa ktorého bude fond prispievať v tomto roku až do výšky 50 percent rozpočtovaných nákladov.
V súčasnej dobe v kine Fontána premietajú filmy z klasických 35 mm filmových kópií. Táto skutočnosť podľa informácií z MsKS spôsobuje najmä to, že premiérové tituly distribučná spoločnosť dodáva neskôr ako do multiplexov a siete kín, ktoré majú digitálne projektory. „Pokles počtu 35 mm kópií v poslednom období je veľmi výrazný, čím sa postupne zužuje priestor na nasadzovanie a programovanie nových kinohitov a premierových titulov,“ dopĺňa M. Jurčová.

Návštevnosť kina v Piešťanoch bola minulý rok podľa dostupných informácií dobrá, no od začiatku tohto roka zažíva pokles záujmu návštevníkov. „Ak by sme použili príklad zo Slovenska, z kina Kultúra v Ružomberku, za porovnateľné obdobia sa im tržby takmer zdvojnásobili. Nezanedbateľná je aj výrazná úspora nákladov na prepravu filmov. V súčasnosti sa klasické filmové kópie (dve až tri veľké plastové škatule) prepravujú poštovým kuriérom z jedného kina do ďalšieho podľa dopravných dispozícií, kde odosielajúce kino na vlastné náklady odosiela kópiu ďalej. Film v digitálnej forme bude na nosiči, pripomínajúcom DVD film a je odosielaný iba v obálke poštou,“ uzatvára riaditeľka MsKS.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava