Rekonštrukcia Teplickej si vypýtala dva milióny eur

  • Spravodajstvo
  • 30. júna 2011, 08:26
  • Autor:Igor Paulech/ Foto: archív (pt)

PIEŠŤANY – Koncom týždňa by malo mesto dať do predčasného užívania poslednú časť zrekonštruovanej Teplickej ulice. Vodiči by sa tak mohli autom dostať cez vynovenú centrálnu tepnu Piešťan už 30. júna. Pracovníkov dodávateľskej spoločnosti však ešte čaká odstraňovanie nedostatkov a dokončenie niektorých častí, ako napríklad priestranstva pred Kaplnkou Sedembolestnej Panny Márie. Následne bude celá komunikácia skolaudovaná a daná do užívania.

K súčasnej podobe Teplickej ulice viedla dlhá, nie vždy jednoduchá cesta. „Dá sa povedať, že je to už veľmi stará záležitosť. Približne v roku 2002 sa začalo s prípravou dokumentácie časti od Bratislavskej cesty po Radlinského. To bol prvý spracovaný projekt, vtedy sme rozmýšľali, či to bude investícia mesta a či sa majú hľadať alternatívne zdroje financovania," spomína si na počiatky myšlienky opravy Teplickej vedúca odboru správy Mestského úradu v Piešťanoch Eva Pobjecká.

Tým, že by mesto mohlo získať financie z grantov Európskej únie, sa pracovníci radnice zaoberali až neskôr. Vtedy mali okrem Teplickej pripravenú alternatívu – spracovanú dokumentáciu na Štefánikovu ulicu. Keďže v podmienkach a grantových schémach boli určené financie na mestské centrálne zóny, padlo rozhodnutie práve na Teplickú ulicu.„V roku 2009 sme podali žiadosť o financovanie projektu z peňazí Európskej únie. Už predtým sme postupne vypracovávali dokumentáciu ďalších častí ulice. V žiadosti boli určené jasné pravidlá, a preto sme upravili aj dokumentáciu. Doplňovali sa do projektu časti zelene, parkovanie, mobilár a ďalšie veci, ktoré vyplývali z predpísaných podmienok," vysvetľuje E. Pobjecká.

Teplická ulica, ako komunikácia s prevádzkami a obchodmi, bola problematická v tom, že bola úzka a dopravná priepustnosť tu tiež nebola najlepšia. Úpravy tento problém mali vyriešiť. Navrhol sa odbočovací pruh a autobusové zastávky sa zapustili hlbšie do chodníkov. Takisto projektant musel myslieť na parkovanie.
Po podaní žiadosti trvalo takmer rok, kým mesto podpísalo koncom júna 2010 zmluvu s Ministerstvom výstavby a regionálneho rozvoja SR. Stavenisko poverenému dodávateľovi služieb bolo odovzdané 30. júla 2010. Od toho momentu začali práce na rekonštrukcii Teplickej ulice. Kompletná rekonštrukcia tejto hlavnej ulice si mala vypýtať financie vo výške 2 178 000 eur.

Rekonštrukcia vraj postupovala pomaly



Prvú fázu rekonštrukcie dodávateľ začal až uprostred leta. Vozovka a chodníky od Bratislavskej cesty sa zmenili na jedno veľké stavenisko. Do prác postupne zasahovali skracujúce sa dni a, samozrejme, počasie. „Práce pokračovali až do zimy. Pokiaľ by sme neboli viazaní termínmi, rekonštrukciu plánujeme inak, nie v priebehu leta. V zmluve sme mali uvedené a dohodnuté s dodávateľom, že sa budú pripočítavať dni, keď teplota vzduchu klesne pod päť stupňov Celzia. Podľa stavebného denníka sme na konci zimy zhodnotili situáciu, z ktorej vyšlo, že počas sedemdesiatich dní nebolo možné vykonávať rekonštrukčné práce," hovorí vedúca odboru správy. Podľa oficiálneho kalendára tak pracovníci môžu ešte „natiahnuť" práce, a to až do 8. augusta. „Nebudeme to určite zdržiavať a požiadame o predčasné užívanie aj poslednej rekonštruovanej časti," dopĺňa E. Pobjecká.

Rekonštrukčné práce však zasiahli do života mnohých obyvateľov Piešťan, no najmä ľudí, ktorí bývajú a pracujú na Teplickej. Hlavne v prvej etape sa zdalo miestnym podnikateľom, že rekonštrukcia postupuje neštandardne pomaly. Mysleli si, že dodávateľ bude pracovať rýchlejšie. „Zaoberali sme sa vtedy aj petíciou zo strany podnikateľov, ktorí predniesli požiadavku urýchliť vykonávanie prác a zlepšiť organizáciu rekonštrukcie," hovorí vedúca odboru správy. Podľa informácií z radnice okrem námietok podnikateľov a ľudí z okolia ich zasiahol aj problém zmeny DPH. Zvýšenie – rozdiel o jedno percento – dofinancuje mesto z vlastných zdrojov. V ďalších častiach rekonštruovanej ulice sa pracovníci mestského úradu stretli s nevôľou ľudí pre výškové rozdiely chodníkov a
fasád budov.

„V projekte sme neuvažovali o žiadnom ukončovacom prvku chodníkov, ktorým by sme vedeli riešiť túto situáciu. Nemáme predstavu, ako by sme mohli zabezpečiť opravu desiatok najrôznejších fasád. Problém nastáva aj v momente, že ide o vlastníctvo iných osôb, čo nemohlo byť zahrnuté v projekte," dodáva E. Pobjecká. Turbulencie medzi Piešťancami vyvolal aj masívny výrub pôvodných stromov, ktoré na tomto mieste rástli desiatky rokov. Po dokončení a oprave problematických častí by mal nasledovať proces kolaudácie. Pracovníci ešte musia urobiť nájazdovú rampu a chodník pri Kaplnke Sedembolestnej Panny Márie.

Plánujú obnovu ďalších ulíc



Podľa Evy Pobjeckej v súčasnosti rozpočet mesta počíta s prípravou projektovej dokumentácie rekonštrukcie ulíc Sládkovičova a Meštianska. O forme financovania však ešte nehovorili. Po kolaudácii Teplickej čaká zmena ďalšiu centrálnu tepnu, a to Rázusovu ulicu. Tá by opäť mala slúžiť ako jednosmerná komunikácia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava