Najmladšia majsterka sveta je z Piešťan

  • Šport / Ostatné športy
  • 30. júna 2011, 09:16
  • Autor:Š. Gregorička

BRATISLAVA/PIEŠŤANY – V Bratislave sa v nedeľu skončili majstrovstvá sveta mužov a žien v hokejbale. Slovenský reprezentačný dres na nich obliekli aj dvaja Piešťanci. Za ženy hrala Gabriela Žitňanská a za mužov Richard Filip. Z tejto dvojice bola úspešnejšia Gabika Žitňanská. Stále ešte len 14-ročná športovkyňa sa môže pochváliť hneď dvoma prvenstvami. Bola nielen najmladšou účastníčkou šampionátu, ale zároveň aj členkou družstva Slovenska, ktoré sa stalo majstrom sveta.

Svoju spanilú cestu sa titulom začali Slovenky suverénnymi víťazstvami v skupine, kde zdolali Veľkú Britániu 12:0 a Švajčiarsko 10:0. Do bojov o medaily ich posunulo štvrťfinálové víťazstvo 15:0 nad Maďarskom. V tomto zápase dala Žitňanská aj svoje prvé dva góly na MS (okrem nich mala na konte dve asistencie). V semifinále si Slovenky poradili aj s Češkami, ktoré zdolali po predĺžení 2:1, a úspešnú sériu zavŕšili finálovou výhrou nad Kanadou 1:0. Hráčkam z krajiny javorového listu tak oplatili finálové prehry z posledných dvoch MS (2007 a 2009). Dodajme, že Kanaďanky dostali na bratislavskom šampionáte jediný gól práve od Slovenska, a ten ich stál titul… Slovenky ho získali v zostave: Tomčíková – Raková, Karafiátová, Kežmarská, Pravlíková, Országhová, Lalíková, Žitňanská, I. Gajdošová – Stašová, Herichová, Džurňáková – Ihnaťová, Kapustová, Veličková – Pavlovičová, Celárová, Bednárová – Kolcunová, Krajňáková, Gajdošová, Mikesková.

Richard Filip mal už pred šampionátom v Bratislave vo svojej zbierke dve bronzové medaily z hokejbalových MS. Predchádzajúcu získal pred dvoma rokmi spolu s Jozefom Haringom a Jánom Románkom v Plzni, no chcel mať ďalšiu, ešte cennejšiu. Hoci sa ako obranca do streleckej listiny nezapísal, aj jeho zásluhou zdolali Slováci v skupine Rakúsko 8:1, Grécko 4:0, USA 4:1 a Švajčiarsko 5:0. Ako víťaz skupiny postúpili naši priamo do semifinále. V ňom podľahli Česku 0:2 a v súboji o bronz sa opäť stretli s Američanmi. Po víťazstve 9:2 získali Slováci, a teda aj Rišo Filip, bronzovú medailu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav