DNES VEČER ZAHRAJÚ HRU: Jako sa Ščeván oženel, alebo jak sto rází horšié bolo a nedali sme sa

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 29. júna 2011, 22:33
  • Autor:red

VRBOVÉ – Školáci z „dolnej“ školy vo Vrbovom zakončili školský rok netradične – divadlom. Originálnu hru s názvom Jako sa Ščeván oženel, alebo jak sto rází horšié bolo a nedali sme sa naštudovali pod vedením riaditeľky ZŠ na Komenského ulici vo Vrbovom, Viery Hankócyovej. Jej autorom je Vrbovčan Roman Nikodém.

Hru napísal Vrbovčan Roman Nikodem na motív povesti z Veľkej Pece. Mala premiéru v roku 1987 na Prašníku. Stredňajšie vystúpenie v kinosále odborárskeho klubu by sa dalo nazvať tiež premiérou, pretože deti vystupovali pred veľkým publikom, v ktorom nechýbal ani primátor mesta Ján Jánoška po prvýkrát. Príbeh smelého valacha Števána, ktorý za pomoci víly Klenovky vyhnal čertiska z Veľkej  Pece a oslobodil nielen Baraní dvor, ale aj celé okolie od hrozby, ktorá nad ním visela, je  stále svieži aj pre dnešnú generáciu. Roman Nikodem ho napísal citlivým perom autora, ktorému je dôverne známy nielen vrbovský dialekt a domáca hantírka, ale aj spôsob života našich predkov. Kúzelné boli nielen dialógy z návštevy dvoch rodín, či rozhovor zamilovaného Števána s Betkou, ale aj s valachom a bačom. Divácky úspech mal pri každom výstupe pánsky mládenec Móric, ktorý akoby z oka vypadol Krónerovmu Kubovi.

V divadelnej hre účinkovali – Lukáš Kováč, Kristína Talajková, Milenka Hankócyová, Henrieta Chnápková, Ivana Peterková, Natália Cagalová, Alžbeta Jurčová, Klaudia Slivová, Richard Kráľ, Mário Háberl, Samuel Pápež, Marek Minarovič, Richard Tvaroška, Anna Gajňáková a Adrien Kľúčovský. Najbravúrnejší herecký výkon podal  Samuel Pápež, ktorý si zahral roľu natvrdlého pánčaťa Mórica tak, že sála burácala smiechom. Ak by  Radošinci hľadali nového nádejného kolegu, odporúčame im zájsť na „dvojku“ školu vo Vrbovom.

V závere odovzdala riaditeľka školy diplomy najlepším žiakom, poďakovala sa svojim kolegom a tým, ktorí hru v stredu nevideli odporúča: „Opakujeme ju ešte vo štvrtok večer, neobanujete!“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek