Aktéri projektu „Na bicykli deťom“ vyzbierali takmer 5000 eur

  • Spravodajstvo
  • 24. júna 2011, 10:12
  • Autor:sita/red

BRATISLAVA – Medzinárodný česko-slovenský charitatívny projekt „Na bicykli deťom, Na kole dětem“, do ktorého sa v dňoch 8. až 18. júna zapojilo niekoľko známych osobností z Česka a Slovenska, priniesol prvé výsledky. Organizátori a cyklisti vyzbierali finančné prostriedky pre onkologicky choré deti vo výške takmer päťtisíc eur. Aj vďaka tejto sume sa mohol zrealizovať prvý regeneračný pobyt pre choré deti a ich rodičov v Tatranskej Lomnici, ktorý ťažko skúšaným deťom priniesol radosť a ich obetavým rodičom zaslúžený oddych. Jednou zo zastávok na trase boli aj Piešťany.

"Životné príbehy týchto malých bojovníkov sú často nepredstaviteľné, a preto každá možnosť spríjemniť im ich boj s ťažkou chorobou je našou zodpovednosťou," povedal bratislavský župan Pavol Frešo, ktorý tiež s týmto pelotónom prešiel určitý úsek z naplánovaných jedenástich etáp z Ašu do Novej Sedlice. Organizátori projektu vyjadrili spokojnosť s celospoločenským prijatím myšlienky a viac ako 1619 km, ktoré počas tejto charitatívnej akcii prešli, budú chcieť budúci rok určite prekonať.

Druhý ročník projektu Na bicykli deťom odštartoval v najzápadnejšom meste ČR v Aši, pelotón v priebehu jedenástich dní prekonal trasu 1635 kilometrov. Cieľom nedávno skončeného 2. ročníka bola najvýchodnejšia slovenská obec Nová Sedlica. Trasa cyklistického maratónu bola rozdelená do 11 etáp, pričom v cieľových mestách Košice, Banská Bystrica, Bratislava boli odovzdané miestnym oddeleniam onkológie darčeky pre deti a ich mamičky. Tento unikátny česko-slovenský projekt sa realizoval pod záštitou ministra financií Ivana Mikloša, podporila ho aj Bratislavská župa. Cieľom projektu je podľa predsedu OZ Deťom pre život Miroslava Bílika osloviť verejnosť v Česku i na Slovensku a spojiť všetkých, ktorí chcú pomôcť onkologicky chorým pacientom a ich rodinám.

"Liečba onkologicky chorých pacientov si vyžaduje veľmi nákladné spôsoby, na ktorých pokrytie peniaze zo štátneho rozpočtu mnohokrát nestačia," tvrdil Miroslav Bílik, ktorý zároveň uviedol, že výťažok z lanského premiérového ročníka venovali trom nemocniciam na Slovensku a trom v Čechách (Košice, Banská Bystrica, Bratislava, Brno, Olomouc a Praha, pozn.).

Na čele medzinárodného pelotónu aj tento rok jazdil svetoznámy cyklista a osemnásobný majster sveta v jazde na vysokom bicykli Josef Zimovčák, ktorý akciu zaštítil svojimi športovými a životnými skúsenosťami. Časť trasy po Slovensku absolvovalo aj viacero známych osobností z kultúrneho či športového života. Spevák Martin Babjak, herec Ivan Vojtek ml., slovenskí reprezentanti v hokeji Miroslav Lažo a Peter Podhradský, reprezentant Slovenska v dráhovej cyklistike Jozef Žabka, trojnásobní olympijskí víťazi vo vodnom slalome bratia Peter a Pavol Hochschornerovci, ktorí v sobotu a v nedeľu na ME 2011 v Španielsku vybojovali zlato v C2 a bronz v hliadke 3xC2, a v pondelok už išli v pelotóne z Bratislavy do Piešťan. V Trenčíne sa k účastníkom pridali aj cyklista Ján Valach, ako aj hokejisti Marián Gáborík, Marcel Hossa, Richard Lintner, Andrej Nedorost a Ján Pardavý.

Súvisiace články: Na bicykloch cez Česko a Slovensko pre deti

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín