In memoriam získal Cenu biskupa Pavla Jantauscha aj Kornel Chmelo

  • Spravodajstvo
  • 23. júna 2011, 09:16
  • Autor:sita/red

PIEŠŤANY/TRNAVA – Trnavský arcibiskup Róbert Bezák slávnostne odovzdá výročné Ceny biskupa Pavla Jantauscha za rok 2011 už tento piatok 24. júna na svätej omši začínajúcej o 9:30 hod. v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave. In memoriam získal ocenenie za celoživotný prínos v oblasti vedy aj pediater Kornel Chmelo (1917-1996), ktorý pôsobil ako primár v Piešťanoch.

Detský lekár, primár a pedagóg Kornel Chmelo založil sieť detských poradní ako jednu z prvých na Slovensku. V Piešťanoch pôsobil od roku 1969. 
Ceny biskupa Pavla Jantauscha za rok 2011 dostanú Elena Puškášová, Váhovce – za osobitné zásluhy v oblasti školstva, István Stubendek, Komárno – za celoživotný prínos, napomáhanie a rozvoj v oblasti školstva, Juraj Bugár, Dunajská Streda – za napomáhanie a rozvoj v oblasti charity, Terézia Lányiová, Vrbové – za napomáhanie a rozvoj v oblasti charity, Ján Janega, Hlohovec – za napomáhanie a rozvoj v pastorálno – liturgickej oblasti, Marián Svetlík, Hlohovec – Šulekovo – za celoživotný prínos v pastorálno – liturgickej oblasti. In memoriam získali ocenenie Kornel Chmelo (1917-1996), Piešťany – za celoživotný prínos v oblasti vedy a Mikuláš Schneider Trnavský (1881-1958), Trnava – za celoživotný prínos v oblasti kultúry.
Pavol Jantausch (1870-1947) bol prvým správcom trnavskej apoštolskej administratúry, predchodkyne trnavskej arcidiecézy. V roku 2010 mu bolo za rozvoj vzdelanosti a upevňovanie náboženského života na území Slovenska in memoriam udelené Čestné občianstvo Trnavského samosprávneho kraja. Na jeho pamiatku sa v roku 2010 rozhodol trnavský arcibiskup Róbert Bezák udeľovať každoročne cenu s jeho menom aktívnym žijúcim i zosnulým laikom, organizáciám a právnickým osobám žijúcim, pracujúcim a pôsobiacim na území jurisdikčne patriacim pod jeho autoritu, ktorí majú zvlášť pozitívny vzťah k Trnavskej arcidiecéze.

Cenu udeľuje trnavský arcibiskup. Návrhy môžu dávať farári farností po odporúčaní dekanov jednotlivých dekanátov, členovia Pastoračnej rady Trnavskej arcidiecézy, školy, charita alebo iné inštitúcie. Cenu udeľuje v oblastiach: Školstvo; Charita; Pastorálno-liturgická oblasť; Kultúra, veda, médiá za: celoživotný prínos, osobitné zásluhy, napomáhanie a rozvoj alebo verejné prejavenie morálnych postojov a činov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf