Starostovia z okolia jadrovej elektrárne chcú hovoriť s premiérkou

  • Spravodajstvo
  • 17. júna 2011, 09:18
  • Autor:sita/red

PIEŠŤANY – O logickejších pravidlách pri platbách dane za jadrové zariadenie, zodpovednosti za jadrové škody, ale aj o plánovanej novej jadrovej elektrárni chcú hovoriť s predsedníčkou vlády Ivetou Radičovou starostovia a primátori zo Združenia miest a obcí regiónu Jaslovské Bohunice. Prijatie starostov už podľa šéfky združenia Aleny Jelušovej premiérka sľúbila, dohodnúť si majú len termín.

Jadrová daň podľa Jelušovej doplatila na časté novelizácie zákona o miestnych daniach a poplatkoch. "Najnovšie je v zákone taká anomália, že obec má na daň za jadrové zariadenie nárok len za zastavanú časť obce v pásme ohrozenia. Ak sú tam tri domy, tak len za tri domy. Ak má obec v pásme ohrozenia nezastavané územie, tak na daň nemá nárok vôbec,“ vysvetlila Jelušová. Predstavitelia samospráv chcú lobovať za prijatie zákona o občianskoprávnej zodpovednosti za škody spôsobené jadrovými zariadeniami. "Myslím si, že štát sa nemôže zbaviť v takomto prípade zodpovednosti,“ dodala Jelušová. Podľa nej by bolo vhodné vytvoriť štátny fond, z ktorého by v prípade mimoriadnej udalosti bolo možné pomôcť obyvateľom v okolí jadrovej elektrárne.

Starostom sa nepozdáva ani to, že politici hovoria o výstavbe novej jadrovej elektrárni v Jaslovských Bohuniciach, pričom obcí v okolí sa nikto na názor nepýtal. O rovnakom okruhu otázok chcú starostovia a primátori hovoriť aj s poslancami Národnej rady. Jelušová pripúšťa, že po havárii jadrovej elektrárne Fukušima v Japonsku spred štvrťroka sa pohľad ľudí na jadrovú energetiku mierne zmenil.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek