Miroslav Jäger: Indukčný sporák robí úspornosť pohodlnou

  • Nezaradené
  • 17. júna 2011, 08:25
  • Autor:inz

Zoznámte sa s najúspornejším a najpohodlnejším typom varenia
Ak sa na niečo možno s určitosťou spoľahnúť, tak na skutočnosť, že ceny energií budú rásť. Tento nevyhnutný trend sa čoraz viac podpisuje i na výbere nových spotrebičov, čo, samozrejme, tlačí na renomovaných výrobcov. Ak si chcú svoju pozíciu na trhu uchovať, musia investovať do vývoja nových produktov a technológií, ktoré okrem výkonu a kvality budú zároveň i úsporné a ekologické. Posledný výsledok ich snahy predstavujú indukčné sporáky, ktoré pre svoju úspornosť a efektivitu úspešne vytláčajú svojich plynových predchodcov. Ako indukcia vo varení funguje, sme sa spýtali Miroslava Jägra, odborného predajcu z OD DOMOSS TECHNIKA.

Aké energetické úspory možno dosiahnuť používaním indukčných sporákov?

– Záleží na tom, s čím indukciu porovnávame. Najmenej hospodárne sú plynové sporáky, pri porovnaní s nimi sa úspora indukcie odhaduje v rozmedzí 45-55 %. Pri sklokeramic-kých elektrických paneloch, ktoré sú
úspornejšie ako plynové, dochádza k úspore cca 20-30 %. No v menšej miere záleží i na ďalších subjektívnych okolnostiach ako frekvencia používania a podobne.

Vďaka čomu sú indukčné sporáky úspornejšie? Nie je to na úkor kvality alebo rýchlosti varenia?

– Indukcia predstavuje iný spôsob tepelnej úpravy jedál. Nezohrieva však celú nádobu, ale len jej dno. Dno odovzdáva teplo priamo jedlu. Nevyhrieva okolie, nesála teplo do celej kuchyne a dokonca i samotný indukčný panel sa sám osebe nezohrieva. Maximálne len spätne od dna nádoby. Tým sa výrazne redukujú energetické straty, ktoré sú nielen zbytočné, ale i obťažujúce.
Navyše, vďaka tomu, že sa priamo indukčný sporák počas prípravy pokrmov nezohrieva, je vylúčené riziko popálenia pri kontakte s panelom. Preto je indukčný panel považovaný za najbezpečnejší najmä pre rodiny s malými deťmi.

Čo rýchlosť varenia?

– Tá predstavuje ďalšiu prednosť indukčných sporákov. Indukčné panely nie sú dnes len najúspornejšie či najpohodlnejšie, ale zároveň sa jedlo pripraví rýchlejšie ako na iných sporákoch. A keď sme pri rýchlosti, za pozornosť stojí, že vďaka nižšej dosahovanej teplote je vylúčené, že potraviny prihoria.

V čom sú také pohodlné? Spomínali ste len, že nesálajú teplo…

– Áno, a to považujeme za výhodu najmä teraz. keď prichádza leto. Okrem toho veľkou výhodou indukčných sporákov je nenáročná údržba. Tú človek ocení, ak mu čosi vykypí. Pri starších typoch sporákov to vzápätí prihorí a drhnúť pripálený sporák nezvykne byť najobľúbenejšia činnosť na nedeľné popoludnie. Pri indukcii to nehrozí. Tým, že sa panel nezahrieva, vykypené, vyprsknuté potraviny sa nepriškvaria. Panel stačí pretrieť mokrou špongiou a údržba je vybavená. Mimochodom, vďaka tomu, že panel pri varení ostáva na dotyk chladný, je najbezpečnejším riešením pre rodiny s malými deťmi.

Treba pri varení na indukčných paneloch používať špeciálne hrnce?

– Nie. Jediná podmienka je, aby mali používané riady dno z magnetickej ocele. Tých je dnes na trhu väčšina. Na to, aby ste zistili, či sú vaše hrnce vhodné na indukčné varenie, vám stačí magnet. Ak sa na dno prichytí, tak sú vhodné, ak neprichytí, tak vhodné nie sú. Samozrejme, že indukčné panely sú trochu finančne náročnejšie, ale pri využití nášho systému kúpy na splátky sú dostupné takmer každému. Navyše, investícia sa o chvíľu vráti v podobe ušetrenej energie. Koniec-koncov, indukčný sporák je konečne novinka, ktorá robí úspornosť pohodlnou.

0 Shares

Najnovšie správy

streda, 1. februára 2023
Meniny má Tatiana, zajtra Erik, Erika