Na bicykloch cez Česko a Slovensko pre deti

  • Kultúra a spoločnosť
  • 14. júna 2011, 09:20
  • Autor:Viera Dusíková/foto a video: vd, strih: ar

PIEŠŤANY – Do Piešťan dorazil v pondelok 13. júna podvečer špeciálny pelotón nádeje pre deti trpiace rakovinou. Na bicykloch naprieč Českom a Slovenskom doviezli myšlienku spolupatričnosti a charity cyklisti, ktorých trasa z českého Ašu na východ Slovenska – do Novej Sedlice – meria 1604 kilometrov. V čele pelotónu jazdí na vysokom bicykli niekoľkonásobný majster sveta Josef Zimovčák.

Medzi cyklistami je aj otec malého Matúška Bílika z Bratislavy, Miroslav. Ten spolu so svojou manželkou Marcelou zažil na vlastnej koži, čo znamená boj s rakovinou. Projekt s názvom Deťom pre život podporujú herec Ivan Vojtek ml., reprezentant v dráhovej cyklistike Jozef Žabka, operný spevák Martin Babjak, hokejista Miroslav Lažo, profesionálni cyklisti Peter a Martin Velitsovci a majstri sveta vo vodnom slalome Peter a Pavol Hochschornerovci. Do Piešťan dorazili nielen oni, ale primátor mesta Remo Cicutto srdečne vítal na Námestí slobody aj desiatky ďalších cyklistov. Mnohí z nich absolvujú nielen slovenský úsek, ale aj cestu z Ašu.

„Najdôležitejšie je nevzdávať sa a veriť v svojho Boha,“ vraví Jozef Telecký, ktorý prekonal hepatitídu typu C. (Foto: Viera Dusíková)
Príkladom je aj Josef Telecký z Brna, ktorý sa po 25 rokoch na invalidnom dôchodku pustil do jazdy na poschodovom bicykli. Do Piešťan však prišiel na pretekárskom. Josef sa stal invalidným po páde z bicykla, pri ktorom si natrhol obličky a rozbil hlavu. Mal smolu, pretože pri vnútornom krvácaní mu dali transfúziu s infikovanou krvou, v ktorej sa nachádzala hepatitída typu C. Bol prvým pacientom, ktorý sa z tejto choroby v Čechách vyliečil. Do Piešťan dorazil s úsmevom na perách a s čerešničkami za ušami. „Najdôležitejšie je nevzdávať sa a veriť v Boha. Ja mám toho svojho v srdci. Je iný, akého uznávajú kresťania, ale verím mu rovnako ako oni. Aj preto som dnes tu, verím, že tento projekt pomôže deťom rovnako, ako mne pomohli lieky, ktoré mi nasadili lekári,“ smial sa Pepa.
((myvideo:1))
((myvideo:2))

Viac sa dočítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava