Róbert Uhrín naskočil na motocykel, keď mal päť rokov

  • Nezaradené
  • 10. júna 2011, 08:11
  • Autor:Erik Ďuriš/foto: archiv ru

PIEŠŤANY – Ďalším mladým talentom, ktorý vám chceme predstaviť, je Róbert Uhrín z Banky. Robo sa od detstva venuje motokrosu. Má len 17 rokov, no už teraz ukazuje svoje kvality. Bude z neho ďalšia pretekárska hviezda po vzore Tomáša Bučenca? Ako vyzerá jeho život a ako si predstavuje pretekanie v budúcnosti? Aj o tom si prečítate v nasledujúcom rozhovore.

Ako to celé začalo, ty a motorky?

K motorkám ma doviedol hlavne môj otec. Od malička som vyrastal v prostredí motoriek, či už cestných alebo terénnych. Prvýkrát som naskočil na motocykel, keď som mal päť rokov. Bol to Pioner a stalo sa to v našej záhrade.

Čo zranenia? Teraz nedávno sa veľmi vážne zranil Tomáš Bučenec, stalo sa aj tebe také dačo?

Čo sa týka zranení, myslím, že nie som na tom najhoršie. Mal som síce viac úrazov, ale všetko sa dalo časom do poriadku. Momentálne však musím niekoľko týždňov pauzovať z dôvodu zraneniu kľúčnej kosti. Verím, že sa to dá čím skôr do poriadku a budem sa môcť opäť postaviť na štartovný rošt.

Ako je to s bezpečnosťou? Ktoré ochranné prvky sú povinné okrem prilby?

Povinná je prilba, okuliare, motocrossové čižmy, potom nejaké motocrossové nohavice, dres, rukavice, hrudný chránič. Túto výbavu majú všetci jazdci. Okrem toho nosím ešte kolenné ortézy a chránič krku, tzv. Leatt Brace, ktorý zabraňuje zlomeniu krčnej chrbtice a okrem iného aj dobre vyzerá.  Niektorí nosia tiež chrániče lakťov alebo ľadvinové pásy, mne to však veľmi nevyhovuje, preto sú odložené domav šuplíku.

Kde a ako často sa venuješ tréningu?

Trénujem buď ma motorke alebo kondične. V okolí môjho domu nie je žiadna trať, ktorá by bola vhodná na tréning, preto musíme cestovať, najčastejšie do Beckova a Trenčína. Je to však finančne i časovo náročné, takže na motocykli trénujem maximálne trikrát do týždňa. Ostatné dni sa venujem kondičnej príprave – chodím behať, bicyklovať alebo trávim čas v posilňovni či telocvični.

Na čom jazdíš?

Túto sezónu jazdím na motocykli Suzuki RMZ 250. Minulé sezóny som jazdieval Yamahu, ale ako sa hovorí, život je zmena.

Čo ťa čaká túto sezónu?

O tom sa mi ťažko hovorí, nakoľko som momentálne zranený. Plány som mal. Uvidíme, ako sa to vyvinie, pretože body, ktoré teraz stratím, sa budú veľmi ťažko dobiehať, čo výrazne ovplyvní moje celkové výsledky na konci sezóny.

Aké sú kategórie v súťažiach, v ktorých jazdíš?

Pretekať môže teoreticky každý od 5 do 60 rokov. deti jazdia v troch kategóriách: 50ccm (5-7 rokov), 65ccm (7-12 rokov) a 85ccm(12-14 rokov). Potom nastáva najväčšia zmena a to prechod do triedy MX2 – junior, kde sú všetci jazdi od 15 do 19 rokov s motocyklami do 250 ccm. Toto je najpočetnejšie trieda, v ktorej už tretiu sezónu štartujem aj ja. Potom sú ešte kategórie MX2, kde závodia jazdci od 20 do 40 rokov s obsahom motocyklov do 250ccm. V triede MX1 sú jazdci od 20 do 40 rokov, s obsahom motocyklov do 450ccm a v neposlednom rade je vypísaná trieda veterán, kde závodia jazdci od 40 rokov vyššie.

Aký je tvoj vzor, aké sú tvoje sny?

Môj vzor je americký jazdec Ryan Villopoto. Sny? Určite by som chcel byť čo najlepší, avšak všetko záleží od zdravotného stavu a hlavne financií, nakoľko motocross je finančne veľmi náročný šport.

Chcel by si sa motokrosu venovať v budúcnosti profesionálne?

Študujem na strednej priemyselnej škole elektrotechnickej v Piešťanoch, momentálne som druhák a mám pred sebou ešte dva ťažké roky v škole. Uvidíme, ako sa mi bude chcieť učiť… Ak všetko dobre pôjde, plánujem štúdium na vysokej škole. Na Slovensku je veľmi slabá podpora tohto športu. Oveľa lepšie podmienky majú napríklad naši západní susedia – Česi.

Čomu sa venuješ mimo motokrosu?

Okrem motocrossu a kondičnej prípravy už veľa voľného času nemám, no ak si predsa nejaký nájdem, tak rád zájdem von s mojimi priateľmi.

Opravuješ si motorku sám?

Taký ten bežný servis ako výmena oleja, prezúvanie pneumatík a podobne zvládnem aj sám, nakoľko výmena oleja a prezúvanie pneumatík sú veci v motocrosse viac než časté. Ak sa však vyskytne nejaká vážnejšia porucha, mám dobrého mechanika.


Letia baby na motorky? Pomáha ti to, keď chceš dajakú zbaliť?

To je diskutabilné. Sú také, ktoré to zaujíma, avšak aj také ktoré to nezaujíma. No musím povedať, že na pretekoch sa objavuje veľa pekných dievčat. Voziť niekoho na motorke však nie je výhra, nakoľko je to motorka určená na pretekanie. Nemá smerovky, trúbu, svetlá, tachometer a navyše máme strašne tvrdé tlmenie, ktoré je nevyhnutné pre rýchlu jazdu po jamách.

Ako vyzerá závodná sezóna? Koľko je pretekov priebehu sezóny? Kde všade sa jazdí?

Závodná sezóna začala tento rok 3. apríla a posledné preteky sú až začiatkom novembra. Na Slovensku je ročne pripravených okolo 40 pretekov. Konajú sa na celom území. Potom sa preteká v Čechách, kde bývajú kvalitnejšie a lepšie pripravené preteky ako u nás.

Máš veľkú konkurenciu?

Nechcem sa ľutovať, ale musím priznať že konkurenciu mám asi najväčšiu zo všetkých tried.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel