POZRITE SA: Piešťanská Povoja oslavovala dvadsiatiny

  • Kultúra a spoločnosť
  • 10. júna 2011, 13:18
  • Autor:rk/vd/video: Milan Tupý

PIEŠŤANY – Folklórna spevácka skupina Povoja z Piešťan vznikla na jar v roku 1991. Len pred pár dňami jej vinšovníci v Kursalone zaželali k dvadsiatym narodeninám jasné hlasy, iskru v očiach a spevavé srdcia. To všetko speváčky Povoje, odeté v piešťanskom kroji vlastnia už od začiatku jestvovania skupiny.

Povoja má jednu veľkú prednosť pred ostatnými piešťanskými súbormi – jej zdravé jadro sa nemení. Striedajú sa iba harmonikári. V súčasnosti speváčky sprevádza Ján Masarik. Na oslave sa krájala obrovská torta a medzi hlavých gratulantov patrila Vavrinecká trojka.

„Názov sme si zvolili podľa jednej z množstva pekných slovenských ľudových piesní, ktoré sú v našom repertoári už od počiatku – Povoja, povoja,“ vysvetľuje umelecká vedúca Ľubica Sedlárová. „Počas svojho pôsobenia sa v Povoji vystriedalo viacero harmonikárov i speváčok. V súčasnosti tvorí skupinu sedemnásť členiek rôzneho veku, zamestnania, ale so spoločnou záľubou spevom a láskou – ľudovou piesňou,“ dodáva s úsmevom konferencierka a organizačná vedúca, Renáta Kopcová.
 
Repertoár skupiny tvoria najmä piesne zo stredného Slovenska. Zastúpený je Liptov, Orava, Poniky aj Terchová. Veľmi obľúbeným pásmom sú aj spevy zo západného Slovenska – z Púchovskej doliny, Trenčína, Myjavy, hornej Nitry a samozrejme, aj okolia Piešťan. Pretože členky Povoje sú z rôznych kútov Slovenska, nechýba ani repertoár z východu.
„Speváčky vystupujú vo vlastných krojoch z okolia Piešťan, ktoré získali od ich pôvodných majiteliek. Jeho vlastníctvom vyjadrujú vzťah k tomuto dávnemu a krásnemu odevu minulosti a spevom ľudových piesní pomáhajú uchovávať kultúrne dedičstvo našich predkov,“ vysvetľuje Renáta Kopcová.

Folklórna spevácka skupina Povoja z Piešťan existuje už 20 rokov. (Foto: Milan Tupý)

Folklórna spevácka skupina pravidelne vystupuje na kultúrnych podujatiach v rámci mesta Piešťany, pre kúpeľných hostí a návštevníkov mesta, ale aj na podujatiach v obciach blízkeho i vzdialenejšieho okolia, na folklórnych slávnostiach v rámci celého Slovenska.
Povoja vystupovala i v zahraničí. V Českej republike ju videli obyvatelia Luhačovíc a Kroměříža,  v Chorvátsku spievala Povoja vo Varaždinských Topliciach, v Rakúsku vo Viedni, vo Francúzsku ju zažili v malebnom meste Cloyes. Počuli ju aj Taliani zo  Spilimmberga  a Poliaci v družbonom meste Ustroň.
((myvideo:1))

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava