Mladí záchranári zo Senca prišli a zvíťazili

  • Kultúra a spoločnosť
  • 10. júna 2011, 09:25
  • Autor:Viera Dusíková/ sita, foto a video: vd, strih:ar

PIEŠŤANY/MORAVANY NAD VÁHOM – V rekreačnom zariadení na Výtokoch sa vo štvrtok 9. júna konali Majstrovstvá Slovenska v súťaži mladých záchranárov civilnej ochrany. Aj keď vedomosti aj praktické zručnosti štvorčlenných tímov boli vyrovnané, titul majstra si vybojovali deviataci za Základnej školy J. G. Tajovského v Senci. „Prišli sme sem s ambíciou zvíťaziť,“ povedala ich učiteľka. Na druhom mieste sa umiestnili ich kolegovia zo Smižian a tretí boli mladí záchranári z Lednických Rovní.

„Štrnásť družstiev základných škôl, ktoré postúpili z obvodných a krajských kôl z celého Slovenska, si zmeralo svoje schopnosti v hasení malých požiarov, streľbe zo vzduchovky, v zdravotníckej príprave, použití ochrannej masky, pohybe v prírode a ďalších disciplínach,“ informoval nás riaditeľ majstrovstiev, Jozef Hudák. Školáci strávili na Výtokoch dva dni, v stredu sa zoznamovali s prostredím, vo štvrtok pretekali. Najskôr ich rozhodcovia prevetrali v teórii. Vedomosti najlepších družstiev z krajov celého Slovenska boli vyrovnané. Po teórii nasledovala prax. Jednotlivé družstvá prebehli na stanovisko, kde ich skúšali zdravotníčky z poskytovania prvej pomoci, nasledovala streľba na sklopné terče, ale aj určovanie azimutu, či odhad vzdialenosti a iné topografické špeciality. Poklusom po horskom teréne sa družstvá presunuli na ďalšie stanoviská, kde ich preskúšali z chemickej i civilnej obrany. Mladí záchranári si museli správne nasadiť masky a opatrne sa pohybovať v zamorenom priestore. Skúšajúca preverila ich vedomosti o tom, čo najnutnejšie si majú vziať zo sebou v prípade ohrozenia. A tiež ako sa majú odieť od hlavy po päty v prípade zamorenia. Chlapci a dievčatá museli  aj rozpoznať zvukové výstražné signály, rôzne typy poplachov a v závere im hasiči nachystali plechovice, ktoré zhadzovali prúdom vody z hasiaceho prístroja.  
Cieľom majstrovstiev bolo v rámci preventívno-výchovnej činnosti v civilnej ochrane oboznámiť súťažnou formou žiakov základných škôl s úlohami súvisiacimi s ochranou života, zdravia a majetku.
Tohtoročné majstrovstvá Slovenska zorganizoval Obvodný úrad v Trnave, ich vyhlasovateľom je Ministerstvo vnútra SR – sekcia integrovaného záchranného systému a krízového manažmentu.


((myvideo:1))

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav