Prívalové dažde zaplavili Ducové aj Moravany

  • Spravodajstvo
  • 7. júna 2011, 08:51
  • Autor:V. Dusíková

PIEŠŤANY – V našom regióne sa opäť po silných lokálnych dažďoch objavili záplavy. Hasiči v piatok popoludní lietali z jedného miesta na druhé a odstraňovali nánosy bahna a vodu v Moravanoch nad Váhom aj v Ducovom. Okrem toho museli píliť spadnuté stromy a konáre v obci Banka a pri osade Januškovci.

Posledný májový deň horela na Mojmírovej ulici neďaleko zberných surovín skládka odpadov. Krátko po osemnástej hodine k požiaru vyrazili piešťanskí hasiči. Požiar zlikvidovali rýchlo a o pár minút už boli nazad v garáži.

Hasičov zavolali v stredu v noci na pomoc pri odomykaní bytu na Krajinskú ulicu. Do bytu svojho 95-ročného otca márne pokúšala dostať jeho dcéra, kľúče boli vo vnútri a on sa nehlásil. Všetko, našťastie, dopadlo dobre, starý pán sa napokon zobudil a odomkol sám.

V tú istú noc zavolali hasičov smerom k osade Januškovci, kde bol na ceste spadnutý konár. Príslušníci HaZZ ho popílili a odpratali.

Do medicínskeho centra na Winterovu ulicu v Piešťanoch zavítali vo štvrtok o pol druhej popoludní včely. Ani včelár si s nimi nevedel rady, pretože nesedeli na mieste, ale lietali po priestore. Hasiči na agresívny hmyz použili CO2. Príslušníci zistili, že hmyz sa do centra dostal z priestoru medzi stropom okolo inštalácie.

Náročnú službu zažili piešťanskí hasiči po silnom piatkovom daždi, ktorý spôsobil zatopenie pivníc aj ciest v našom regióne. Najskôr vyrazili smerom na Moravany nad Váhom, kde mali v penzióne Striebornica zatopené pivnice. Tie sa nedali dostupnou technikou očistiť od nánosu blata a vody. Potom hasičov zavolali na Výtockú ulicu, kde zaplavilo pivnice dvoch rodinných domov. Záchranári následne popílili spadnutý konár na ceste medzi Piešťanmi a Veľkým Orvišťom.

Aj napriek tomu, že v Ducovom vyčistili rigoly aj stoky a že nad obcou poľnohospodári zasadili plodiny, ktorých koreňový systém spôsobuje spevnenie pôdy, obec opäť zatopilo. Údajne však miernejšie ako minulý rok. Hasiči odstraňovali naplavené skaly a konáre pri družstve a starostka s občanmi zorganizovala protipovodňové práce v priestore pri materskej škole. Voda spôsobila problémy aj na začiatku obce.

V ten istý deň ešte hasiči vyrážali aj na Nábrežnú ulicu do Moravian nad Váhom, kde bolo zatopené nádvorie. Nánosy a vodu odčerpávali piešťanskí hasiči plávajúcim a kalovým čerpadlom. Podvečer sa ešte zastavili v obci Banka na Odborárskej ulici, kde pomocou vysokozdvižnej plošiny odstránili nalomený konár v korune stromu neďaleko Odeváku.

Na Winterovu ulicu sa včely vrátili aj v sobotu. Tentoraz sa však sústredili okolo kráľovnej do roja a sadli si na strom. Odtiaľ ich sňal včelár pomocou vysokozdvižnej plošiny Iveca Magirus, s ktorým k zásahu vyrazili dvaja hasiči.

Na Partizánskej ulici v Piešťanoch sa v sobotu podvečer zasekol vo výťahu človek. Hasiči výťah otvorili pomocou manuálneho núdzového otvárača.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek