Výtvarný salón so zmrzlinou i Šeherezádami

  • Spravodajstvo / Región
  • 3. júna 2011, 15:21
  • Autor:Monika Šulovská

VRBOVÉ – V Aule Gymnázia J. B. Magina je v týchto dňoch inštalovaná výstava s názvom Celoslovenský výtvarný salón znevýhodnených detí 2011. V poradí už jedenásty ročník organizačne zastrešuje Špeciálna základná škola Mórica Beňovského vo Vrbovom. Témou tohtoročného výtvarného salónu bola Krajina fantázie, ktorú dokázalo preniesť do svojich diel 227 detí.

Celkovo sa do súťaže zapojilo 54  škôl zo Slovenska a jedna škola z Vítkova z Českej republiky – ako hosť v rámci cezhraničnej spolupráce. Odbornú porotu tvorili učitelia vrbovských škôl – Ján Moravčík, Dana Priebrachová a Mária Bednárska. Ocenili šesť detí, medzi nimi i žiačku Eriku Kalašovú, ktorá vytvorila prácu s názvom Krajina duchov. Detskú porotu tvorili žiaci ŠZŠ Mórica Beňovského vo Vrbovom. Keďže deti sa nezhodli s výberom prác odborníkov, ocenené boli ešte ďalšie tri práce. Víťazi si prevzali medaily a diplomy na slávnostnej vernisáži, ktorá sa konala 30. mája za prítomnosti významných hostí a verejnosti. Vernisáž poctili svojou návštevou splnomocnenec vlády SR pre rómsku komunitu  Miroslav Pollák, riaditeľka pre odbor špeciálnych škôl a špeciálnych výchovných zariadení z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Mária Tekelová, prednostka KŠÚ v Trnave Mária Gašparíková, metodička KŠÚ pre špeciálne školstvo Ľubica Jakabovičová, primátor mesta Vrbové Ján Jánoška, prednostka MsÚ vo Vrbovom  Ema Maggiová Kravárikov a ďalší. 
Príhovory hostí pretkával kultúrny program žiakov Špeciálnej základnej školy vo Vrbovom. Fantáziu vdýchli všetkým prítomným mladší žiaci scénkou aj moderným tancom z filmu Alica v krajine zázrakov.  „Šeherezády“ očarili svojim brušným tancom. Deti sa predviedli aj krátkym divadielkom s názvom Čarodejnícke zmeny, s ktorým vyhrali prvé miesto v národnej súťaži Odysea mysle 2011. V závere dodala prítomným hosťom energiu spoločná pieseň učiteľov a žiakov sprevádzaná gitarami a africkými bubnami. Na hostí čakalo občerstvenie a na všetky deti zmrzlina, ktorú sponzorsky venovala miestna cukráreň.  Atmosféru vernisáže už síce nezažijete, ale nadýchať sa vône výtvarných diel ešte stále môžete a to až do 17. Júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín