Bylinkárka radí: Jahody a ich liečivé účinky

  • Kultúra a spoločnosť
  • 3. júna 2011, 14:48
  • Autor:Anna Kopáčová

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Tentoraz vám porozpráva o využití lesných i pestovaných jahôd pri liečení rôznych zdravotných problémov a ponúkne vám aj niekoľko užitočných receptov. Dnes to bude jahodový čaj.

Na liečenie sa zbierajú len lesné jahody. Zbiera sa list, byľ a plod. Prv bolo liečenie jahodami všeobecné. Už slávny botanik Linné sa vyliečil jahodami z dlhoročnej choroby dny. V stredoveku sa jahodové listy lesných jahôd používali ako liek. Neskôr ho používali ako náhradu za čínsky čaj. Lesným jahodám boli pripisované pozitívne účinky, svedčí o tom aj tradícia,  že v minulosti nosievali tehotné ženy na bruchu vrecko so sušeným lístím, lebo verili, že im pomôže zmierniť ťažkosti s tehotenstvom. Pestované jahody teda list, koreň a byľ sa nepoužívajú na liečenie (listy, koreň a byľ nemajú totiž liečivé účinky). Konzumujú sa len plody, ktoré obsahujú veľa vitamínov, pektíny, atď.

Jahody si dnes môžete nazbierať na plantážach Plantexu v Trakoviciach a Borovciach. (foto: plantex.sk)
Jahodám by sa mali vyhýbať ľudia s ochorením pankreasu. Šťava z plodov pestovaných jahôd má sťahujúci, regeneračný a protizápalový účinok. Používa sa jahodová dreň ako pleťová maska.  Čerstvé lesné jahody zlepšujú funkciu pečene a žlčníka.Sú účinným prostriedkom pri ateroskleróze, dne, reume a artritíde, hystérii, žalúdočných a dvanástnikových vredoch. Zlepšujú trávenie, odstraňujú zápchu a zápach z úst. Podporujú látkovú premenu, rozširujú cievy a znižujú krvný tlak. Spomaľujú srdcový rytmus a zväčšujú amplitúdu srdcových úderov. Plod aj list lesnej jahody obsahuje železo a sú vhodné pri liečbe anémie.  

Recept


Jahodový  čaj: 2 PL nadrobno nasekaných listov lesnej jahody zalejeme 1/2 l vriacej vody. Ešte tri minúty povaríme a lúhujeme 20 minút. Počas dňa upíjame po dúškoch. Čaj môžeme užívať aj preventívne.  Rovnako si pripravíme aj čaj z koreňa lesnej jahody, ktorý pijeme pri hore spomínaných ochoreniach. Jahodový čaj navyše vyplavuje aj kamienky z obličiek. 

Jahoda obyčajná (Fragaria vesca L.) je trváca bylina. Sladký plod jahody je dužinaté kvetné lôžko s drobnými kôstkovitými nažkami. Rozšírená je po celej Európe  a Ázii, od nížin až po horské pásma. Plody sú mimoriadne chutné a voňavé. Dorastá do výšky 20 cm. Byľ je vysoká na konci rozvetvená vo vidlicovitý vrcholík. Z pazúch prízemných listov vyrastajú plazivé výhonky, ktoré sa zakoreňujú. Listy sú trojpočetné, dlhostopkaté, zložené, takmer prisadnuté, z vajcovitých lístkov, s pílovitým okrajom. Na listoch a na byli sú belasozelené jemné chlpy. Kvietky majú na okraji čiašky z piatich kališných lískov, piatich bielych korunných lístkov, dvadsať tyčiniek a mnoho semenníkov. Má rozvetvený pakoreň. Jahody obsahujú triesloviny, éterický olej s citrálom a železo. Zbierajú sa zrelé v júni a júli.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín