Ján Taraba: Ako si vybrať ideálny fotoaparát alebo kameru

  • Nezaradené
  • 2. júna 2011, 12:37
  • Autor:(inz)

Dovolenková sezóna je (vďakabohu) za dverami a mnohí si v práci či škole krátia zvyšné dni úvahami, čo všetko treba zbaliť, čo nemožno zabudnúť a naopak, čo určite ťahať netreba. Medzi povinnú dovolenkovú výbavu sa, prirodzene, zaradili i prístroje, ktoré umožňujú slnečné dni na pláži, pri pamiatkach či v prírode uchovávať v pamäti a ešte lepšie – i na pamäťovej karte. Digitálne fotoaparáty a kamery sa skrátka pre svoju finančnú dostupnosť a technickú nenáročnosť stali dovolenkovou nevyhnutnosťou. Ako si vybrať ten správny typ, sme sa rozprávali s Jánom Tarabom, odborným predajcom čiernej techniky z OD DOMOSS TECHNIKA.

Čo by ste skôr odporučili zákazníkovi, ktorý chce zachytiť svoju dovolenku – kameru alebo fotoaparát?

– To je ťažká otázka. Fotoaparáty i kamery majú svoje výhody i nevýhody. Kamera je vo všeobecnosti ťažšia, horšia na manipuláciu a zároveň po návrate z dovolenky často treba spracovať zábery do konečnej podoby. Na druhej strane výsledkom je záznam, ktorý prináša zvuk i obraz a po rokoch pripomenie i detaily, na ktoré by ste zabudli. Fotoaparát je zas ľahší, rýchlejší, okamžite zachytí detail. Umožní si fotografiu neskôr vytlačiť, zarámovať a napríklad dať na stôl v práci. Čiže záleží len na človeku, čo si vyberie.

Je vôbec treba kameru alebo fotoaparát kupovať? Tieto funkcie už má takmer každý mobilný telefón…

– To je síce pravda, ale kvalita nikdy nebude porovnateľná. Logicky nikdy nemôžu mobily predbehnúť či sa aspoň v kvalite vyrovnať kamerám alebo fotoaparátom. Napríklad hlavný rozdiel vidno pri použití blesku a pri približovaní. Tam je vám často mobil úplne nanič. To máte rovnaké ako s GPS. Nepoznám hazardéra, ktorý by sa pri ceste na dovolenku spoľahol na GPS z mobilu.

Ak fotoaparát, podľa čoho sa rozhodnúť?


– Veľmi záleží na tom, aké fotografie chcete robiť. Ak chcete usmiate momentky rodiny na pláži, tak vám stačí bežný digitálny fotoaparát či inak povedané kompakt. Tie ponúkajú slušnú kvalitu fotografií a ich používanie je maximálne jednoduché. Väčšine ľudí postačí nastaviť automatiku a potom už len fotiť. Pre náročnejších je lepšou voľbou zrkadlovka. Automatika je fajn, ale ľudské oko nenahradí. Zrkadlovka umožní ísť na vyššiu úroveň fotografovania. Zachytiť i vzdialenejšie objekty. Nevýhodou je, že na rozdiel od kompaktov sú drahšie a rozmernejšie. No v tomto prípade je možné využiť náš systém kúpy na splátky bez navýšenia a bez problémov si dopriať i tú najkvalitnejšiu zrkadlovku.

Na čo sa sústrediť pri kúpe kamery?


– Pri kamerách je dobré sústrediť sa i na výstupný nosič. Kamery na pásky je už ťažko zohnať a renomované značky ich, tuším, už ani neponúkajú. Rovnako sú menej obľúbené kamery, ktoré zapisujú na CD. Odporučil by som kamery na pamäťové karty. Zároveň už ťukajú na dvere HD kamery. V ich prípade si môžete zábery premietnuť na veľkoplošnej obrazovke a skutočne si dovolenku doslova prežiť, kedykoľvek budete chcieť. Ostatné parametre, na ktoré treba dávať pri kúpe pozor, sú rozlíšenie snímača – odporúčam aspoň 1 megapixel, či ako silný je zoom.

Nejaké tipy pre dovolenkárov na záver?

– Či už siahnu po kamere alebo fotoaparáte, netreba zabudnúť mať v zálohe nabitú batériu. Časy, keď si bolo možné kdekoľvek v trafike kúpiť tužkové batérie a ďalej fotiť, sú za nami. Rovnako je dobré sledovať kapacitu zariadenia, prípadne mať v zálohe ďalšiu pamäťovú kartu. Neexistuje nič horšie, ako v polovici dovolenky rozmýšľať, ktorý záber treba zmazať, aby sa uvoľnilo miesto. No každopádne s dnešnými digitálnymi fotoaparátmi a kamerami vám dovolenka navždy zostane v pamäti.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava