Černý bodoval na slávnom Nürburgringu

  • Šport / Ostatné športy
  • 1. júna 2011, 11:34
  • Autor:Tomáš Motyčka


Tretími pretekmi pokračoval seriál medzinárodných majstrovstiev Nemecka – IDM. Uskutočnili sa na známom okruhu Nürburgring a zastúpenie mali opäť aj Piešťany. Slovenský reprezentant Jaroslav Černý, jazdiaci za piešťanský Bily RacingTeam, konečne prelomil smolu, ktorá ho sprevádzala od úvodných pretekov sezóny. Vynikajúcim piatym a trinástym miestom si zaistil slušný prísun bodov do celkového hodnotenia šampionátu.

Po prvých dvoch víkendoch v Lausitzringu a Oscherslebene mal Černý na svojom konte len dva body. Po výmene dodávateľa motorov sa situácia zmenila. Mechanikom sa podarilo nastaviť motocykel a do kvalifikačného tréningu zvoliť aj správny prevod. Aj vďaka tomu obsadil Černý v kvalifikáciách desiate a jedenáste miesto, čo pre neho znamenalo postavenie v treťom rade na štartovnom rošte. Dobrú východiskovú pozíciu si vylepšil aj v samotných pretekoch, v ktorých došiel po dvadsiatich odjazdených kolách na výbornom šiestom mieste. Na druhý deň sa jazdcovi Bily Racing Teamu už tak nedarilo. Problémy mu robila slabá priľnavosť prednej časti motocykla a cieľom prešiel na 13. mieste.

„Nürburgring som okúsil prvýkrát, no hneď od prvého kola sa mi pozdával. Snažil som sa však naučiť niečo od jazdcov, ktorí už tu majú niečo odjazdené. V sobotu som zajazdil v prvej kvalifikácii desiaty čas, s ktorým som bol spokojný, no cítil som, že mám ešte rezervy. Preto sme zariskovali a v druhej kvalifikácii sme použili o jednu pneumatiku viac ako predtým. Pre seriál IDM Supersport máme k dispozícii osem pneumatík. Tie nám musia vystačiť na dve kvalifikácie, zahrievacie kolo a dva preteky. Podľa predpovede počasia sme počítali, že v nedeľu bude pršať a keďže toto pravidlo sa na mokré pneumatiky nevzťahuje, tak sme použili o jednu kvalifikačnú pneumatiku viac. V druhej kvalifikácii som opäť zrýchlil a dostal sa na ôsme miesto, no potom ma traja jazdci predstihli. V prvých pretekoch som odštartoval deviaty, no pár kôl pred koncom som sa dostal na šiestu pozíciu a do cieľa som došiel dokonca piaty," vylíčil nám Jaro prvé preteky.
„V nedeľu sa predpoveď počasia nesplnila a ja som musel ísť preteky na prednej pneumatike, ktorá mala za sebou obe kvalifikácie. Ráno sme ešte urobili drobnú zmenu v nastavení predného tlmenia, čo však v spojení s opotrebovanou pneumatikou nebolo príliš správne a chvíľami som mal veľké problémy udržať sa v sedle. Napriek dobrému štartu som preto bol rád, že som skončil aspoň trinásty. Na Nürburgringu som si zajazdil medzi špičkovými jazdcami po prvý raz v živote, takže to bol perfektný víkend. Už sa teším na pokračovanie na Sachsenringu," zhodnotil úspešné preteky Jaroslav Černý, ktorý ma teraz na konte 17 bodov a v celkovom hodnotení šampionátu IDM zatiaľ figuruje na pätnástej priečke.                                   

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava