Receptár Monsalvy: Svadobná torta

  • Kultúra a spoločnosť
  • 25. mája 2011, 15:43
  • Autor:(red)

Pre milovníkov sladkých dobrôt sme v spolupráci s piešťanskou cukrárňou Monsalvy pripravili seriál fotoreceptov, ktoré nájdete, aj keď nie pravidelne v každom čísle, ale často v priebehu celého roka. Uverejňovať ich budeme vždy v rovnakom formáte, aby ste si ich mohli vystrihnúť a vytvoriť tak zaujímavý receptár tortičiek a koláčov, ktoré budú aj u vás doma chutiť ako z Monsalvy.

Suroviny:



Korpus vanilkový:

vajcia 3 ks
cukor práškový 3 PL
cukor vanilkový 1/2 PL
múka polohrubá 3 PL
prášok do pečiva 1 sáčok

Krém:

puding Dr. Oetker – uvariť podľa návodu
maslo 125 g
rum 2 cl
vanilkový cukor

Karamel:

cukor kryštálový 100 g
smotana 0,15 l
karamelová drť (skaramelizovaný, zatvrdnutý a posekaný cukor)

Šťava na polievanie – pripravená z čaju a 1 dl rumu
Marcipánová hmota na obaľovanie 350-400 g
Stužka cca 1,5 m dlhá
Čerstvé ruže cca 7-9 kúskov

Postup:




Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne pridávame práškový cukor. Vanilkový cukor zmiešame s práškom do pečiva a jednou lyžicou polohrubej múky. Túto zmes postupne vmiešame do snehu spolu so žĺtkami a zvyškom múky. Upečieme korpus, ktorý po vychladnutí rozkrojíme na štyri časti.



Uvarený puding necháme vychladnúť, prípadne ho šľaháme dovtedy, kým nevychladne. Postupne vmiešame maslo nasekané na kúsky. Keď máme zmes dobre vyšľahanú, nadýchanú, pridáme rum a trochu vanilkového cukru. Na dochutenie krému použijeme tekutý karamel: na panvici skaramelizujeme cukor, do ktorého opatrne vlievame smotanu a za stáleho miešania prevaríme. (Pozor, prská to, takže smotanu nalievajte veľmi opatrne.)



Karamelový krém rozdelíme na dve časti – 350 g krému použijeme na plnenie a 50 g krému odložíme na obalenie torty (vyrovnanie bokov a povrchu torty na poťahovanie marcipánom).





Na vrstvu korpusu nanesieme cca 0,5 cm vrstvu karamelového krému. Povrch krému jemne posypeme posekaným karamelom, ktorý sme si po vychladení nadrobno rozmrvili.





Vrstvy korpusu a krému striedame rovnomerne, pričom druhý až štvrtý korpus polejeme pripravenou šťavou.






Marcipánovú hmotu si vyvaľkáme na cca 0,5, maximálne 0,8 cm vrstvu (podľa potreby môže byť aj hrubšia). Z marcipánu si vyvaľkáme kruh priemeru cca 26 cm a ten potom prenesieme na zatuhnutú tortu, ktorú sme nechali v chladničke postáť minimálne tri hodiny pred zdobením.





Potom vyrovnávame vrchnú vrstvu marcipánu a následne aj boky. Marcipán, ktorý prečnieva, obrežeme zospodu nožíkom pekne dorovna.







Tortu potiahnutú marcipánom dozdobíme stužkou a ľubovoľne napicháme živé ruže. Odporúčame ruže, pretože sú jedlé a neuškodia chuti torty.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav