99. výročie otvorenia Thermie Palace a kúpeľov Irma (5.)

  • História
  • 22. mája 2011, 10:21
  • Autor:Vladimír Krupa Reprofoto: Eva Drobná, foto: archív Balneologického múzea

PIEŠŤANY – Hotel Thermia Palace spolu s balneoterapiou Irma dala ešte v roku 1910 postaviť na Kúpeľnom ostrove rodina Winterovcov. Tento liečebný komplex slávnostne otvorili 1. mája 1912. Hotel okrem iných skvostov zdobí aj obraz Alfonza Muchu, ktorý namaľoval na mieru do priestoru v jedálni. Spolu s balneoterapiou slúžia návštevníkom kúpeľov už celých 99 rokov.

Králi a maharadžovia v Thermii



Dr. Edvard Beneš navštívil kúpele v roku 1921 ešte ako minister zahraničia. Sprevádzal ho Jan Masaryk. E. Beneš vo funkcii prezidenta Československej republiky navštívil kúpele spolu s manželkou Hanou 30. septembra 1936. Ich slávnostné prijatie sa tradične uskutočnilo pred Thermiou, kde prezident predniesol slávnostný príhovor. Medzi návštevníkov kúpeľov v 30. rokoch 20. storočia neodmysliteľne patria maharadžovia. Prvý sa na krátky čas ubytoval v Thermii maharadža z Patialy (1931). Nasledovala návšteva vznešeného indického hosťa navába Salar Džanga III. z Hajdarábádu, jedného z najbohatších ľudí Indie.

Roku 1934 prišiel do Piešťan skutočný indický panovník – vládca Bhópálu naváb Hamídulláh spolu s adoptívnou dcérou Rábiou a sprievodom. Po návšteve Londýna sa do Piešťan vrátil a 16. augusta 1934 ho sem prišla navštíviť maharáni Indira Dévi – regentka štátu Cooch-Behar, ktorá tu strávila niekoľko dní. Naváb z Bhópálu sa do Piešťan vrátil roku 1937 s manželkou begum Maimunou, dcérou Sajidou, adoptívnou dcérou Rábiou a služobníctvom. Roku 1936 absolvoval kúpeľný pobyt v Piešťanoch sultán Sir Ibrahim z malajského štátu Johor s manželkou Helenou. Ubytoval sa v luxusných apartmánoch Thermia Palace. V auguste 1937 sa prišiel do piešťanských kúpeľov liečiť maharadža Čánd Mahtab z Burdwanu so synom Kumarom. Títo exotickí hostia vzbudzovali obrovský záujem a mnohí ľudia v Piešťanoch na nich spomínali ešte desiatky rokov po ich návštevách. Boli čestnými hosťami mnohých spoločenských podujatí. Obdobie ich návštev v Piešťanoch patrí celkom iste k „zlatej ére" kúpeľov. Okrem maharadžov však piešťanské kúpele navštevovali aj ďalší hostia z vtedajšej britskej Indie z vyšších a stredných vrstiev.

V júli a auguste 1932 Piešťany navštívil aj Dwight Davis, darca slávneho tenisového Davis Cupu spolu so svojou dcérou Helen Davis. Bol jedným z najlepších tenisových hráčov. Na Harvardskej univerzite sa strieborný pohár s jeho menom stal tradíciou a putovným pohárom jednej z najvýznamnejších súťaží. Ubytovaní boli v Thermii a slečna Helen absolvovala liečbu piešťanským termálnym bahnom, ako zaznamenala vtedajšia tlač. Dwight Davis sa zúčastnil i slávnostného otvorenia centrálneho tenisového dvorca č. 1.

Hviezdy filmového neba v kúpeľoch



Hosťami v Thermii boli tiež : speváčka Henny Porten (1927, 1928) a jej dobrý priateľ rakúsky komorný spevák, tenorista Richard Tauber (1929, 1930, 1931, 1932, 1935). Herecká hviezda Henny Porten patrí spolu s herečkami Asta Nielsen a Pola Negri k trom najslávnejším hviezdam nemeckého nemého filmu. Do kúpeľov Piešťany prišla v časoch svojich najväčších úspechov – v rokoch 1927 a 1928. Herecká hviezda sa tu vyliečila z ťažkého zápalu kĺbu pravého kolena. Keď na kĺbový reumatizmus ochorel legendárny nemecký tenorista Richard Tauber, odporučila mu bez váhania piešťanské kúpele. Pricestoval 5. apríla 1929. Previezli ho imobilného na nosidlách do hotela Thermia Palace, kde mal pripravený apartmán na prvom poschodí. Kúpeľný lekár Dr. Ladislav Schmidt vypracoval preňho podrobný plán liečebných procedúr, ktorý obsahoval všetko, čo Piešťany mohli ponúknuť, a po 10-týždňovej liečbe ho postavil na nohy. Obe hviezdy venovali svoje barly múzeu bariel v liečebnom dome Irma. Tauber aj v nasledujúcich rokoch navštívil Piešťany a absolvoval tu dlhšie kúpeľné pobyty (1929, 1930, 1931, 1932, 1935). Dokonca tu usporiadal niekoľko koncertov. Krásnym počinom bol benefičný koncert, ktorý usporiadal roku 26. 8. 1931 v Royali v prospech obyvateľov požiarom zničenej podtatranskej obce Važec.

Piešťany často navštevoval osobný priateľ rodiny Winterovcov, budapeštiansky maliar, návrhár plagátov, ilustrátor Árpád Basch (1932, 1933). Už koncom 19. storočia navrhol propagačný plagát kúpeľov, ktorý vyšiel v niekoľkých jazykových mutáciách. Začiatkom 20. storočia, roku 1904, vytvoril na objednávku Winterovcov svoje najvýznamnejšie dielo pre piešťanské kúpele – monumentálny triptych Liečivá sila piešťanských prameňov, ktorý oslavuje účinky termálnej vody. Tvoria ho tri veľkorozmerné obrazy Príchod do kúpeľov, Liečba a Uzdravenie namaľované v štýle vrcholnej secesie.

V Thermia Palace bývali v 20. a 30. rokoch aj švédska herečka Margita Alfvén, priateľka Grety Garbo, výtvarný umelec Anton Genbérg, a ďalšie významné osobnosti nielen švédskej, ale vôbec škandinávskej kultúry. Jediný originál fotografie slávnej spisovateľky Selmy Lagerlöffovej s jej vlastnoručným podpisom z roku 1936 je v zbierkach Balneologického múzea. Švédska spisovateľka, prvá žena nositeľka Nobelovej ceny za literatúru (1909), prišla do Piešťan na medzinárodný festival umenia – divadla, filmu, literatúry a hudby. Jeho súčasťou bol aj kongres slovenských spisovateľov.

Legendárny ruský operný spevák Fjodor Ivanovič Šaljapin bol obľúbený v Rusku i na Západe. Po úspešnom vystúpení v milánskej La Scale roku 1901 každoročne hosťoval v západnej Európe. V roku 1921 sa rozhodol odísť z Ruska s celou rodinou. Precestoval celý svet a žal úspechy na najväčších operných scénach sveta. Spieval i v Prahe, navštívil Mariánske Lázně a Karlove Vary. Na jeseň roku 1937 (10. septembra) pricestoval spolu s manželkou na liečebný pobyt do piešťanských kúpeľov. Piešťany ho očarili, obľúbil si okolitú prírodu a zákutia parkov.

Alfonz Mucha daroval slávny obraz



Americká herečka Lillian Gish, manželka režiséra Davida W. Griffitha, známa z filmov Intolerancia, Zrodenie národa, Biela sestra prišla do Piešťan na liečenie 13. júla 1938 a ubytovala sa v Thermii. V kúpeľoch sa liečila niekoľko týždňov a navštívila i tunajšie múzeum. Imrich Winter jej pripravil bohatý program – zachovali sa cenné fotografie ako ju sprevádza po Kúpeľnom ostrove, pri termálnych jazierkach, pri ťažbe bahna a na prechádzke lesoparkom na Červenej veži.

Nechýbal ani legendárny kráľ českých komikov, legenda filmu, herec Vlasta Burian. Kamkoľvek prišiel, budil rozruch a prinášal dobrú náladu. Bol výborný tenista a takmer každoročne sa zúčastňoval piešťanského Davis Cupu. Otváral exhibičný turnaj, na ktorom hral s talentovaným československým tenistom Sibom, ktorý sa vrátil z turnaja vo Wimbledone (1933).

Na sklonku svojho života navštevoval piešťanské kúpele známy český aj svetový maliar a významný predstaviteľ secesie Alfons Mucha. Prišiel hľadať vhodnú liečbu pre svoju chorú dcéru, ktorá trpela ochorením „polyartritis rheumatica" a objednal si izbu v Grand hoteli Royal. Do piešťanských kúpeľov chodil v nasledujúcich rokoch i s manželkou a dcérou, inokedy tu bola len dcéra s manželkou. Z vďačnosti za preukázanú kúpeľnú starostlivosť a ako hold liečivej sile tunajšej termálnej vody namaľoval a venoval kúpeľom Piešťany alegorický obraz Salutis Fons Benedicta ave! čiže Buď pozdravený požehnaný prameň zdravia. Bol umiestnený a slávnostne odhalený 15. mája 1932 vo veľkej jedálni hotela Thermia Palace.

Medzi ďalších významných hostí novodobej histórie patril napríklad cestovateľ Jiří Hanzelka. V Thermii bol ubytovaný v roku 1962. V hoteli mal dokonca zariadenú aj provizórnu strižňu a pracoval tu na dokumentárnom filme z ciest po Cejlóne a Sumatre. Roku 1966 sa v Thermii liečili rakúska speváčka Elfie Mayerhofer známa ako interpretka hudby Johanna Straussa a maďarská operná a operetná speváčka Honty Hanna. V auguste 1967 navštívil kúpele, a pri tej príležitosti si prezrel Thermiu a Irmu pán Adisešiu, námestník generálneho riaditeľa UNESCO.

V hoteli bývala tiež Claudia Cardinale



V  období po tzv. „nežnej revolúcii", zmene politického režimu a otvorení sa hraníc v roku 1989 až do uzavretia hotela kvôli rekonštrukcii vítala Thermia mnohé významné osobnosti: speváka Petra Dvorského s manželkou (1999), primátorku Bonnu pani Ruth Schmidt-Riemack (1999); veľvyslancov Rakúska, Bulharska, Veľkej Británie, USA (2000), Poľska (2003), Indie (2005), Japonska (2005), slávneho futbalového hráča Eusebia da Silvu Ferrero (2005), Chris Verheyen, belgickú výtvarníčku, herečky Claudiu Cardinale, Mariann Gundersen a topmodelku Claudiu Schiffer, českého premiéra, neskoršieho českého prezidenta Václava Klausa, ktorý tu rokoval s Vladimírom Mečiarom, premiérom Slovenskej republiky, tureckého prezidenta Ahmeta Necdeta Sezera (2002), princeznú Margaritu Rumunskú a Jeho Výsosť Rodu princa Hohenzollern-Veringen (2003) a mnohých ďalších.

V  hoteli Thermia Palace po jeho otvorení v decembri 2006 už bývali – herečka Mária Kráľovičová s rodinou, ktorá kúpele Piešťany navštevuje dlhé roky, poradkyňa Európskeho parlamentu prof. G. Grabowska s manželom, herec Otakar Brousek s manželkou, bývalou primabalerínou Ledou Brouskovou (2006), spisovateľka Libuša Friedová (2007), Dr. Warwara Kühnelt-Leddihn z ruského šľachtického rodu, dcéra prof. Isačenka (Katedra rusistiky Filozofickej fakulty UK), ktorá v Thermia Palace bola na liečebnom pobyte už viac ako 20-krát, bieloruský literárny vedec Dr. Mikola Trus (2007) a ďalší. V dňoch 12.-13. septembra 2008 sa v hoteli Thermia Palace uskutočnilo rokovanie prezidentov krajín Visegrádskej štvorky: Ivana Gašparoviča (SR), Václava Klausa (ČR), László Sólyoma (MR) a Lecha Kaczyńského (PR).

Skvelé budovy Thermia Palace a Irmy sa v minulosti podieľali na prosperite kúpeľov. Želáme im, aby naďalej ovplyvňovali rozvoj piešťanských kúpeľov a aj vďaka nim sa napĺňalo motto kúpeľov: Surge et ambula! – Vstaň a choď!          

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava