AKTUALIZOVANÉ: Winterovci odkryli bustu usmiateho Alexandra

  • Kultúra a spoločnosť
  • 20. mája 2011, 11:42
  • Autor:Viera Dusíková/video 1: vd, strih: ar, video 2, 3: ps

PIEŠŤANY – Busta usmiateho tvorcu slávy piešťanských kúpeľov Alexandra Wintera zdobí od štvrtka 19.mája budovu hotela Sandor Pavillon. Za veľkej slávy ju odhalili spolu s rodinnými príslušníkmi rodiny Winterovcov primátor mesta Remo Cicutto a riaditeľka hotela – Daniela Miháliková. Bustu aj pamätnú tabuľu vytvoril piešťanský sochár David Švorc.

„Je to morálna satisfakcia, ktorej sa dostalo rodine Winter,“ povedala v dojemnom príhovore vnučka Imricha Wintera, Nina Stankovská.  Jej brat Juraj žijúci v zahraničí nedokáže odpustiť všetko zlo, čo bolo na rodine spáchané počas fašistického Slovenska a neskôr komunistického štátu. "Ešte stále pociťuje takú krivdu, že sem nechce prísť ani na návštevu," povedala Nina Stankovská.
To, že Winterovcom pobrali všetok majetok a potlačili ich prirodzené práva na pokojný život, vzali teplo domova, je hrozné, ale azda najstrašnejšie je, že niekto  z Piešťan udal gestapu Winterovu dcérku Máriu. Mária zahynula v roku 1945 v koncentračnom tábore.   Odpustiť zradu a precítiť bolesť z nezmyselnej smrti vlastného dieťaťa, to bolo určite pre budovateľa piešťanských kúpeľov i mesta, to najstrašnejšie. Napriek tomu – ostal optimistom. Optimista je aj názov dokumentárneho filmu Dušana Trančíka o Ľ. Winterovi, ktorý sa  okrem iných významných hostí zúčastnil slávnosti odhalenia busty „otca kúpeľov“.
((myvideo:1))

Slávnosti odhalenia busty sa zúčastnilo 35 rodinných príslušníkov, potomkov Ľudovíta, Imricha i Františka Winterovcov. Prišli z Ameriky, Francúzska, Nemecka aj Slovenska. Slávnostný príhovor predniesla nielen riaditeľka hotela Sandor Pavillon Daniela Miháliková, primátor mesta  Remo Cicutto, ale aj riaditeľ Balneologického múzea v Piešťanoch, Vladimír Krupa, vnučka Imrich Wintera – Katarína Ballo Broca a Stephen Franc, ktorý si do Piešťan priniesol aj viazanku, ktorá patrila jeho ujovi Dr. Paulovi, ktorý zomrel pred dvoma rokmi. Hosťom zahral na klavíri Richard Rikkon.

Pozrite si rozhovory s potomkami rodiny Winterovcov.

((myvideo:2))

((myvideo:3))

Viac sa dozviete z pripravovaného vydania Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava