POZRITE SI: Slováci spievali a tancovali Slovákom

  • Kultúra a spoločnosť
  • 19. mája 2011, 13:00
  • Autor:V. Dusíková/video: vd, strih: ar

PIEŠŤANY – Nádherné slovenské piesne i tance ukrajinských, srbských, rumunských i chorvátskych Slovákov žijúcich v zahraničí, ale aj originálne disko ľudovky ozvláštnili piaty ročník festivalu detských a mládežníckych folklórnych súborov zahraničných Slovákov.

Jeho názov je Piešťancom už známy – Slováci Slovákom. Našincov v ňom reprezentovali folkloristi z domácej Slnečnice. Škoda len, že v sobotu bolo v piešťanskom Dome umenia divákov ako šafranu. Ale aj napriek tomu, bolo sa na čo dívať. Ten, kto počul spievať mladučkú plavovlasú speváčku v zakarpatskom kroji, ktorá spustila: „I na rusaľe…" tajil dych. Jej spev pripomínal tlkot srdca. Tichučký, jemný, a predsa silný svojou umeleckou výpoveďou. Táto „panna zázračnica" prišla do Piešťan so svojimi ukrajinskými kolegami z Folklórneho súboru Turianska Dolina. Prezentovali sa nielen spevom, ale aj čardášom z Parchovian.
I keď moderátorka podujatia vyzdvihla najmä jej srdcu blízky súbor Sálašan z rumunského Nadlaku, diváci ocenili ľahkosť a pestrosť vystúpení chorvátskych detí a mládeže zo súboru SKUS Fraňo Strapač z Markovca. Hneď v úvode sa zas rozvlnili bohaté nádherné sukne srbských folkloristiek zo súboru Vreteno z Kysáča.     
((myvideo:1))
Celý článok si prečítate v Piešťanskom týždni.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav