Malženickú elektráreň pokrstili ministri

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 18. mája 2011, 10:40
  • Autor:Viera Dusíková

PIEŠŤANY/MALŽENICE – Už od konca decembra 2010 dodáva paro-plynová elektráreň v Malženiciach energiu do asi 600-tisíc domácností na Slovensku. Je to dielo, ktoré sa dokáže takmer raketovou rýchlosťou – za jedinú hodinu vyšpičkovať na plný výkon. Za veľkej slávy ju v pondelok 16. mája symbolicky zapli minister hospodárstva Juraj Miškov, minister životného prostredia József Nagy, člen predstavenstva E.ON AG Jorgen Kildahl a predseda predstavenstva E.ON Slovensko Konrad Kreuzer.

Celkový výkon elektrárne predstavuje 436 MW. Čistý elektrický výkon je o pár megawattov nižší, dosahuje výšku 418 MW. Elektrický výkon plynovej turbíny je limitovaný číslom 284 MW a elektrický výkon parnej turbíny je 152 MW. Účinnosť tejto modernej elektrárne, ktorá využíva na výrobu elektriny plynovú aj parnú turbínu, dosahuje 59 percent. Patrí k najvyšším v Európe. „Celková investícia do Elektrárne Malženice dosiahla 400 miliónov eur, a je teda najväčšou, ktorú koncern E.ON v uplynulých rokoch na Slovensku realizoval. Sme veľmi radi, že elektráreň sme spustili v plánovanom termíne," uviedol J. Kildahl. Obaja slovenskí ministri sa zhodli v tom, že pre budúcnosť, aj keď paroplynová technológia nepatrí medzi alternatívne spôsoby výroby elektriny, má veľké opodstatnenie. Patrí medzi tie, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu. „Plynová turbína spaľuje zemný plyn a roztáča generátor, ktorý vyrába energiu. Horúce spaliny z plynovej turbíny prechádzajú cez spalinový kotol, v ktorom sa voda zohrieva na paru. Tá poháňa parnú turbínu, ktorá pomocou generátora vyrába ďalšiu energiu," popísal technológiu výroby elektriny hovorca elektrárne Peter Jančárik.
((myvideo:1))

Z elektrárne má osoh aj obyvateľstvo dvoch dedín – Malženíc a Trakovíc. „Prácu tu našlo tridsať ľudí, niektorí sú našimi občanmi," povedali starostovia Malženíc Miroslav Macko a Ľudovít Tolarovič z Trakovíc. Ten si pochvaľoval najmä finančný dosah stavby, ktorá sa rozprestiera v katastri Trakovíc. „Dane idú do našej pokladne a naši susedia majú zasa názov," žartoval Ľ. Tolarovič.
Hlavní predstavitelia obcí vyzdvihli spoluprácu a zmluvné vzťahy s viacerými podnikateľmi v regióne, a tiež rozvojové projekty, ktoré sú nasmerované najmä na Malženice. Základný kameň elektrárne poklepával symbolicky niekdajší minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek 6. októbra 2009. Aj Piešťanský týždeň bol pri tom. Po dvoch rokoch sa potvrdilo to, čo bolo avizované – elektráreň, ktorá dokáže pokryť ekvivalent priemernej ročnej spotreby 600 000 až 900 000 domácností. Postavili ju za 26 mesiacov. Jej riadiacu jednotku, v ktorej pracujú traja špičkoví operátori, posvätil svätenou vodou malženický duchovný Imrich Šišulák.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela