Ján Mesároš: Na balenie dievčat využíval aj auto

  • Nezaradené
  • 16. mája 2011, 08:34
  • Autor:Erik Ďuriš/Foto: archív JM

PIEŠŤANY – Bývalý pretekár automobilovej rely, zakladateľ Záchranného systému Slovakia a najnovšie riaditeľ pretekov seriálu Tatry Donau Cup 2011 Ján Mesároš sa pretekaniu venuje dlhé roky. Keď uvidíte závodne upravenú Škodu 120 S s číslom 68, môžete si byť istý, že je to on.

Ako si spomínate na svoje prvé auto? 

Bola to Škoda 100 a na tú dobu to bolo super auto. Neskôr som ho prerobil na zavodné.

Aké boli vaše pretekárske začiatky?

V roku 1976 ma k pretekaniu nahovoril kamarát. Začiatok bol taký, že sme začali jazdiť rely a hľadali sme spolujazdca. Bol ním Jozef Šimurda z Pezinka, ktorý bol výborným spolujazdcom a navigátorom . Po roku sme postúpili z oblastnej rely do celoslovenskej. 

Spomínate si na dajakú zaujímavú  príhodu? 

Bolo to v začiatkoch na Rally Senica. Navigátor sa pomýlil a namiesto ľavej zahlásil pravú zátačku. Naštastie sa nič nestalo – diváci uskakovali. 
Stupeň víťazov mu nie je cudzí, dokazuje to aj polica plná víťazných pohárov.
 

Mali ste už vážnu dopravnú nehodu pri závodoch? 

Nič vážne. Len zopár škrabancov na aute. 

Máte v rodine aj nasledovníka?

Môj mladší syn Martin jazdí s nami v TDC na Fiat Tipo.

Ktorá trať zo seriálu Tatry Donau Cup 2011 je vám najbližšia a prečo?

Baba je domáca trať a poznám ju naspamäť.  Prešiel som ju neskutočne veľakrát.

Pre pár dňami sa konali závody do vrchu na Starej Lehote. Môžete nám priblížiť,  čo všetko je za tým, aby sa tieto preteky mohli uskutočniť?

Byrokracia je čím ďalej,  tým väčšia. Prvého sme oslovili starostu obce, potom susediacej obce, ďalej správu ciest, ministerstvo obrany, Samš, SAD,  vypracovali sme dopravný projekt, komunikovali sme s políciou, dopravným inžinierom, odborom dopravy…  Trvá to dosť dlho a každý má 30 dní na vybavenie.

Preteky na Starej Lehote sa konali po prvýkrát. Aké máte dojmy z týchto pretekov?

Trať je pekná.  Je to krásny kraj. Starosta obce a predseda družstva nám vyšli v ústrety, za čo im patrí veľká vďaka. Aj počasie nám prialo. Celé preteky boli od jazdcov hodnotené pozitívne. Radi by sme túto akciu zopakovali  na budúci rok.

Čo musí človek spraviť, aby sa mohol stať pretekárom?

V prvom rade musí mať auto. Potom si treba prečítať naše predpisy a rozhodnúť sa,  do akej triedy by chcel ísť  a potom sa už len prihlásiť.



0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava