Piešťanský park je opäť národnou kultúrnou pamiatkou

  • Spravodajstvo
  • 14. mája 2011, 10:39
  • Autor:sita/red

PIEŠŤANY – Mestský park v Piešťanoch vyhlásil Pamiatkový úrad SR za národnú kultúrnu pamiatku. Dôvodom je ochrana jeho historických, urbanistických, architektonických, krajinných a kultúrno-spoločenských hodnôt. Vyplýva to z verejnej vyhlášky o rozhodnutí. Viacerí vlastníci pozemkov v parku však dôvody na pamiatkovú ochranu spochybňujú.

Pamiatkari pôvodne vyhlásili park za národnú kultúrnu pamiatku už vlani, no ministerstvo kultúry toto rozhodnutie pre procesné pochybenia zrušilo. Napriek námietkam viacerých vlastníkov pozemkov a stavieb, ktorí spochybňovali potrebu pamiatkovo chrániť niektoré časti parku a tvrdili, že na ich parcelách nie sú žiadne pamiatkové hodnoty, pamiatkový úrad svoje vlaňajšie rozhodnutie opätovne potvrdil. "Každá parcela je súčasťou veľkého celku – plochy celého parku, nemožno teda posudzovať pamiatkovú hodnotu každej parcely zvlášť, vytrhnutú z kontextu, bez komplexného posúdenia parku ako celku,“ argumentujú v rozhodnutí pamiatkari. Proti rozhodnutiu Pamiatkového úradu SR sa účastníci konania môžu odvolať na Ministerstvo kultúry SR.

História mestského parku v Piešťanoch siaha do 18. storočia, pre jeho ďalší vývoj bolo rozhodujúce 19. storočie a prvá polovica 20. storočia. Pôvodne bol kúpeľným parkom, založil ho v roku 1865 majiteľ majetkov v Piešťanoch a Hlohovci Jozef Erdody.
  

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava