Kostená korčuľa pochádza z Veselého

  • História
  • 14. mája 2011, 10:02
  • Autor:Vladimír Krupa

PIEŠŤANY/VESELÉ – V týchto dňoch celé Slovensko žije majstrovstvami sveta v ľadovom hokeji. Málokto však vie, že v zbierke Balneologického múzea v Piešťanoch sa nachádza kostená korčuľa, predchodkyňa tých, ktoré používajú dnes aj naši hokejisti. Kostená korčuľa z archeologickej zbierky múzea pochádza z Veselého.

Pravdepodobne sa priväzovala na obuv pomocou kožených remienkov prevlečených cez otvor prevŕtaný zvislo v prednej časti a otvor prevŕtaný priečne v jej zadnej časti. Tento archeologický nález bol pôvodne súčasťou menšej archeologickej zbierky statkára a majiteľa tehelne vo Veselom – Jozefa Skublicsa. Časť zbierky daroval koncom 20. a začiatkom 30. rokov minulého storočia piešťanskému (dnešnému Balneologickému) múzeu. Písmená „Sk." uvedené na predmete sú označením Skublicsovej zbierky (Sk ako Skublics). Takto mal označené aj iné nálezy, napríklad keramiku či kostené nástroje.

Korčuľa je nálezom z opevnenej osady zo staršej a strednej doby bronzovej. Lokalita bola priradená k takzvanej maďarovskej kultúre (názov je odvodený od významného náleziska tejto kultúry v Maďarovciach na južnom Slovensku). Následne robil v lokalite vo Veselom výskum Dr. Jiří Neustupný, archeológ a spolupracovník Piešťanskej muzeálnej spoločnosti. V neskoršom období aj Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied (AÚ SAV) v Nitre – doc. Anton Točík a pred pár rokmi PhDr. Danica Staššíková-Štukovská taktiež z AÚ SAV. Korčuľa bola vystavená už v prvej archeologickej expozícii múzea vybudovanej v roku 1933.                        

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín