99. výročie otvorenia Thermie Palace a kúpeľov Irma (4.)

  • História
  • 13. mája 2011, 11:33
  • Autor:Vladimír Krupa Reprofoto: Eva Drobná, foto: archív Balneologického múzea

PIEŠŤANY – Hotel Thermia Palace spolu s balneoterapiou Irma dala ešte v roku 1910 postaviť na Kúpeľnom ostrove rodina Winterovcov. Tento liečebný komplex slávnostne otvorili 1. mája 1912. Hotel okrem iných skvostov zdobí aj obraz Alfonza Muchu, ktorý namaľoval na mieru do priestoru v jedálni. Spolu s balneoterapiou slúžia návštevníkom kúpeľov už celých 99 rokov.

V roku 1956 bola zmodernizovaná vodoliečba i fyzioterapia v Irme. V rámci tretej etapy (začiatkom 60. rokov 20. storočia) veľkej rekonštrukcie komplexu prebudovali interiéry kúpeľov Irma. Generálna rekonštrukcia komplexu Thermia Palace a Irma sa uskutočnila v roku 2006. Súčasťou rekonštrukcie bolo aj reštaurovanie umeleckých prvkov výzdoby exteriérov i interiérov, obnovenie fasády, reštaurovanie vitráží. Úlohou reštaurátorov bolo zachovať secesný charakter objektov, obnoviť pôvodnú výzdobu tam, kde bola v minulosti poškodená alebo čiastočne zničená a prinavrátiť Thermii Palace aj Irme noblesu a eleganciu. V rámci rekonštrukcie bol inštalovaný nový klimatizačný systém, pristavaný nový kuchynský blok a tiež energoblok.

Termálnu vodu museli manuálne odčerpávať


Reštaurátori postupovali podľa výsledkov vykonaného umelecko-his-torického a reštaurátorského prieskumu. Najväčším problémom bola kaviareň, ktorá v 1963 prešla veľmi necitlivým zásahom. Vyzerala ako výklad interiérového dizajnu 60. rokov 20. storočia. Našťastie, pod podhľadom, zaveseným o 50 cm nižšie, zostalo zachované torzo výzdoby pôvodného štukového stropu. Chýbajúce časti štukovej výzdoby zreštaurovali podľa zachovaných častí.

Rekonštrukcia Thermie Palace a Irmy v roku 2006.

Všetky zásahy boli konzultované s architektkou Gabrielou Kvetanovou z Krajského pamiatkového úradu v Trnave, ktorá je autorkou umeleckohistorického prieskumu. Reštaurátori preukázali svoju šikovnosť aj odbornosť pri rekonštrukcii unikátneho bahniska v liečebnom dome Irma s bohato zdobenou kupolou. Kupola, steny a bahenný bazén balneotera-pie Irma boli v schátranom stave, poškodené boli aj nosné konštrukcie. Príčinou bolo nedostatočné vetranie a vplyv agresívneho sírového prostredia z výparov termálnej vody. Železobetónové konštrukcie, najmä kopula nad centrálnym bahenným bazénom, bola skorodovaná. Murivo bolo na mnohých miestach prevlh-nuté a omietky v interiéri vplyvom vlhkosti a sírnych výparov opadávali. Na základe statických posudkov bola rekonštrukcia nevyhnutná. Zámerom bolo objekt balneoterapie Irma dať do pôvodného stavu, odborne ošetriť – reštaurovať kamenné prvky, výzdobu fasády a interiéru a súčasne celý komplex riešiť tak, aby spĺňal najnovšie medicínske a hygienické požiadavky. Zložitosť rekonštrukcie bahniska a kupoly spočívala v tom, že prebiehala za prevádzky ostatných oddelení balneoterapie a prístup na stavbu bol mimoriadne obmedzený. Počas prác sa odčerpávala voda, ktorej priemerná teplota dosahuje 56,7 °C. Mechanizáciu tu nebolo veľmi možné uplatniť, ťažisko bolo v manuálnej práci. Rekonštrukcia spočívala v statickom spevnení sanácií nosných konštrukcií, ošetrení existujúcich povrchov, stien, značnú časť tvorili reštaurátorské a ume-lecko-remeselné práce na keramickej výzdobe, obnovení vitráží podľa pôvodných výkresov, inštalovalo sa nové osvetlenie, nová vzduchotechnika. Nové technologické vybavenie tvorí strojovňa vzduchotechniky, systém merania a regulácie na snímanie činnosti zariadení. Historické tvaroslovie je podporené tvarovým, materiálovým a farebným zjednotením výrazových prvkov, zvýraznilo sa hlavne reštaurovaním keramickej výzdoby po celom obvode objektu a fontány v strede bazénu, obnovy pitných fontán po obvode, doplnením a reštaurovaním vitráží.

Prvý päťhviezdičkový hotel na Slovensku


Na rekonštrukciu dvojplášťovej kupoly nad bazénom a vnútorných stien bahniska bol použitý systém stavebnej chémie švajčiarskej firmy Sika. Celá konštrukcia kupoly a takmer všetky betónové i oceľové časti boli doslova lepené. Zástupcovia Katedry betónových konštrukcií Slovenskej technickej univerzity v Bratislave prichádzali na časté obhliadky a na práce odborne dohliadali a vykonávali tu podrobné kontroly.

Veľká jedáleň v hoteli Thermia Palace v 20. rokoch 20. storočia.

Interiérová dizajnérka Gina Zarski z Rakúska sa pri tvorbe interiérov oboznámila s históriou hotela a obdobím, keď bol postavený. S piešťanskými kúpeľmi je spojený príbeh o pávovi, ktorý si podľa dávnej povesti zlomil nôžku a unavený si ľahol k vyhĺbenine s termálnou vodou. Skĺzol až k bahennému kraju. Chodil tam každý deň a po mesiaci si ľudia všimli, že vyzdravel. A odvtedy sa začali aj ľudia kúpať v jamách, ktoré si vyhlbovali pri piešťanských prameňoch. Ľudovít Winter pri stavbe Thermia Palace využil tento čarovný príbeh a páva zvolil za symbol hotela. Vidieť ho môžete na nádhernej okennej vitráži členenej do troch okien hlavného schodišťa na poschodí. Inšpirovaná touto povesťou využila dizajnérka motív pávieho pera v návrhoch súčasných interiérov ako zaujímavý detail vzoru kobercov v izbách i na chodbách hotela.
V Irme bola okrem rekonštrukcie veľkej časti objektu realizovaná prístavba novej technickej budovy s kotolňou, bahennou kuchyňou a prípravou bahna.
Thermia Palace bola po rekonštrukcii prvým päťhviezdičkovým kúpeľným hotelom na Slovensku. Po dokončení generálnej rekonštrukcie päťhviezdičkového hotela Thermia Palace a jeho otvorení 20. decembra 2006 poskytujú pre hostí všetky procedúry aj kúpele Irma, ktoré sú so secesným hotelom spojené chodbou. Kúpele Irma poskytujú viac ako 60 druhov procedúr pre zdravie a krásu v nádherných esteticky zariadených priestoroch, ktoré zaručujú intimitu, komfort a pohodlie pre kúpeľných hostí.
Rekonštrukcia veľkej jedálne v Thermii Palace v roku 2006.

Po rekonštrukcii pribudlo v Irme niekoľko úplných noviniek. Okrem všetkých klasických procedúr, zrkadliska, bahniska, vodoliečby, vaňového oddelenia, masáží, sú doplnené o nový trakčný bazén, nechýba oddelenie rehabilitácie s reflexnými masážami, elektroliečbou, magne-toterapiou, suchý uhličitý kúpeľ, suché trakcie, terapy master a ďalšie. Vznikol tu aj úplne nový priestor s fitnes s novým najmodernejším vybavením a saunou. Pribudlo nové oddelenie špeciálnych vaňových kúpeľov a masáží.

Thermiu navštevovali aj prominenti


Hotel Thermia Palace a kúpele Irma sa stali mimoriadne príťažlivé pre tú najbohatšiu klientelu kúpeľov. V období pred 1. svetovou vojnou a v medzivojnovom období ich navštívilo množstvo významných hostí. Ich prítomnosť bola živou reklamou rozvoja a prosperity kúpeľov. Prvým prominentným hosťom pri otvorení nového ubytovaco-liečebného komplexu bol bulharský cár Ferdinand I. Coburský, o čom svedčí aj podpis na prvej strane v pamätnej knihe hostí (podpisovali sa tu len významné osobnosti). Nebol to jeho prvý kúpeľný pobyt v Piešťanoch. Chodieval sem už od konca 19. storočia a Piešťany mu prirástli k srdcu. Spolu ich navštívil štrnásťkrát a jeho pobyty boli často dlhodobé. V zoznamoch kúpeľných hostí ho nachádzame aj pod rôznymi pseudonymami, napríklad ako grófa Murányiho. Po otvorení Thermie sa v nej ubytoval a pobudol tu mesiac – od 12. júna do 13. júla 1912. V roku 1913 prišiel cár do Piešťan znova.

Interiér jedného z apartmánov hotela s pôvodným zariadením.

Kúpele Ferdinand navštevoval aj ako excár (po svojej abdikácii roku 1918) a posledný zápis o jeho návšteve pochádza z roku 1936. V období od 23. decembra 1916 do 21. februára 1917 sa v Piešťanoch opäť liečil bulharský cár Ferdinand I. Už tradične bol ubytovaný v Thermia Palace, a práve preto sa v dňoch 2. a 3. februára 1917 v salóniku hotela uskutočnilo významné stretnutie troch cisárov, troch spojencov – rakúskeho cisára a uhorského kráľa Karola, nemeckého cisára Wilhelma II. a bulharského cára. Spojeneckí panovníci tu rokovali o vojensko-po-litických otázkach spojených s ďal-ším vedením vojny a priebehom vojenských operácií.

(Dokončenie nabudúce)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav