Vandali vyhodili von oknom štyristo eur

  • Spravodajstvo
  • 12. mája 2011, 15:59
  • Autor:V. Dusíková

PIEŠŤANY – Počas uplynulého víkendu vyčíňalo v Piešťanoch viacero vandalov. Na nábreží pri Váhu podpálili kôš na psie exkrementy a vrecúška rozhádzali po okolí. Na Námestí slobody zasa nahádzali do čiernej fontány šesť ihličnanov. Na pôde mesta vzniklo viacero čiernych skládok. Jedna špatí čerešňovú aleju v priemyselnom areáli. Bude ju treba odpratať. To všetko v konečnom dôsledku zaplatia daňoví poplatníci.

O prvom incidente, ktorý sa stal po neúspešnom hokejovom zápase SR – ČR, hovorí manažér pre správu a údržbu budov Služieb mesta Piešťany, Milan Nedelka: „Ihličnany vandali síce nepoškodili, no hlina z črepníkov znečistila vodu a upchala filtre. Fontána má objem 35 kubíkov vody.

Budeme ju musieť vypustiť, vyčistiť filtre a opäť napustiť upravenú vodu. Na to potrebujeme 70 kg soli, 50 kg nového piesku do filtrov. Všetko to trvá tri dni. Ak nerátam prácu, potom iba za materiál zaplatíme zhruba 140 eur." Námestie slobody je monitorované kamerovým systémom. „Jedna kamera fontánu ne-sníma, pretože jej v tom zabraňujú stromy, ale z druhej vieme presne určiť, kedy a koľko ľudí sa na van-dalizme podieľalo," ubezpečil nás náčelník MsP Marcel Mihalik.

Pri druhom incidente so zhorenou odpadkovou nádobou pre psíky na nábreží pri Váhu vznikla mestu škoda približne sto eur. „Asi toľko stojí zakúpenie nového koša na exkrementy i jeho osadenie," konštatoval vedúci referátu životného prostredia MsÚ v Piešťanoch, Ján Baranovič.
Na ďalšiu otázku, kto a za čo bude odpratávať čierne skládky, ktoré vznikli na území mesta, Baranovič dodáva: „Každú čiernu skládku odpratáva mesto prostredníctvom spoločnosti Marius Pedersen. Skládky nelikvidujeme hneď, čaká sa na prípadné odhalenie vinníka mestskou políciou. Až keď sa im nepodarí zistiť pôvodcu skládky, pristúpime k jej likvidácii." Ak počas tohto víkendu vznikli na území mesta len dve takéto menšie skládky odpadu, dalo by sa hovoriť o škode približne 150 eur. Víkendová bilancia spôsobená vandalmi v meste tak predstavuje súhrnnú sumu asi 400 eur. To sú peniaze, ktoré sa vyhadzujú von oknom. 
Torzo odpadkového koša. Foto: (pž)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín