Pripnite si aj vy modrý gombík

  • Spravodajstvo
  • 12. mája 2011, 13:58
  • Autor:UNICEF/red

PIEŠŤANY – Od pondelka 16. mája do nedele 22. mája sa aj v Piešťanoch uskutoční verejná zbierka Týždeň modrého gombíka. Prispieť budete môcť dobrovoľníkom do pokladničiek UNICEF. Výťažok pôjde na vzdelávanie detí v Južnom Sudáne, na obnovu starých škôl, budovanie nových a ich vybavenie vodnými a sanitárnymi zariadeniami.

Sudán je najväčšou africkou krajinou, ktorá je zmietaná dlhotrvajúcim konfliktom medzi severnou a južnou časťou krajiny, a po nedávnom referende stojí na križovatke. Ozbrojené konflikty premenili túto kedysi bohatú krajinu na jedno z najchudobnejších miest na svete. Poškodená infraštruktúra je len jednou z prekážok pri obnove krajiny. Mínové polia ohrozujú dospelých, deti aj dobytok a bránia rozvoju poľnohospodárstva. Asi 10 000 detí je spojených s ozbrojenými silami a skupinami. V krajine je najvyšší počet presídlených osôb na svete, sú ich asi 4 milióny.

Najviac zaostalá je najmä južná časť krajiny – Južný Sudán. V odľahlejších častiach krajiny sú takmer nedostupné štátne sociálne programy. Zaťaženie chorobami a nedostatočné zdravotnícke služby vystavujú deti riziku akútnych ochorení ako hnačka, malária, osýpky a ďalšie. Miera negramotnosti u dospelých žien je 62%. Základné vzdelanie dokončí menej ako 20% detí. Nízku návštevnosť škôl majú najmä dievčatá – mnohé z nich školu nedokončia, často preto, že sa vydajú (až 36% dievčat sa v Sudáne vydá pred dovŕšením 18 rokov).

Vzdelanie predstavuje šancu vymaniť sa zo začarovaného kruhu chudoby a získať informácie dôležité pre život. Preto sa UNICEF snaží zmeniť osudy detí a sprostredkovať im cestu do školy. V roku 2009 sa nám vďaka edukačnému programu na juhu krajiny podarilo zvýšiť počet detí zapísaných v školách z 315 486 na 1 556 862. Zrekonštruovali sme 92 učební a mnohé deti môžu chodiť do školy vďaka iniciatíve Centier alternatívnej výučby – momentálne ich je 388 a nachádzajú sa v miestach, kde žijú vysídlené rodiny, ktoré utiekli pred ozbrojeným konfliktom, a tiež pomáhajú vzdelávať deti kočovných nomádskych národov.

UNICEF podporuje stavbu škôl a "alternatívne vzdelávanie", zabezpečuje školské potreby, odbornú prípravu učiteľov a vzdelávacích programov. Prostredníctvom sociálnej mobilizácie propaguje vzdelávanie ako hodnotu v sudánskych komunitách. Špeciálna pozornosť je venovaná skupinám ako nomádske deti, u ktorých je miera návštevnosti škôl veľmi nízka. UNICEF sa zameriava najmä na vzdelanie dievčat – napríklad podporou Hnutia pre vzdelanie dievčat v južnom Sudáne, kde samotné deti propagujú vzdelanie v rodinách, a rozvojom spolupráce rodič-učiteľ. UNICEF podporuje školské prostredie priateľské k deťom, čo v Sudáne znamená aj to, že škola má zariadenie na zásobovanie vodou a sanitačné zariadenia. Aby sa učenie v školách zlepšilo, dôraz je kladený najmä na zlepšenie kvality výučby a učenia rôznych zručností. Školské osnovy spravidla zahŕňajú aj otázky týkajúce sa HIV/AIDS, životné zručnosti, čítanie, písanie, počítanie a psychosociálny vývoj, kde je dieťa stredobodom výučby.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav