Pitiu alkoholu na verejnosti dali červenú…

  • Spravodajstvo
  • 10. mája 2011, 08:35
  • Autor:Igor Paulech

PIEŠŤANY – Piešťanská radnica spoločne s mestskou políciou pripravila návrh nového všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré by malo upravovať najmä zákaz pitia alkoholu na verejnosti. Okrem toho tento dokument má definovať pravidlá dodržiavania nočného pokoja či pitie alkoholu mladistvými.

V súčasnosti sa nariadením zaoberala napríklad i legislatívno-právna či finančná komisia mestského zastupiteľstva. Od 4. mája plynie jedenásťdňová lehota, počas ktorej môžu návrh nariadenia pripomienkovať tiež fyzické a právnické osoby. Poslanci by o znení nariadenia mali rokovať na májovom zasadnutí.

Mesto Piešťany doteraz nemalo nariadenie, ktoré by komplexne riešilo problematiku pitia alkoholu mladistvými či malo zadefinovaný nočný pokoj a ďalšie náležitosti súvisiace s pitím alkoholu na verejnosti, a to v jednom dokumente. To by sa však malo zmeniť. Pri snahe zabrániť pitiu alkoholu, či už mladistvými, alebo tiež ľuďmi bez domova, polícia a pracovníci radnice v nariadení vybrali niekoľko oblastí, v ktorých by mal platiť zákaz požívania takýchto nápojov. Mali by to byť verejne prístupné miesta, teda sídliská, parky, železničná a autobusová stanica, areály škôl a školských zariadení a tiež Kúpeľný ostrov či centrum Piešťan.

V návrhu VZN je uvedené, že požívanie alkoholických nápojov je zakázané (v určitých lokalitách), a to od 6.00 hodiny do 5.00 hodiny ráno nasledovného dňa. Legislatívno-právna komisia na stretnutí dala pozmeňujúci návrh a odporúča dokument schváliť v podobe „od 6.00 hodiny do 5.59 hodiny“.
Zákaz sa vo vymedzených lokalitách nebude týkať prevádzkarní s terasami, a tiež počas podujatí, ktoré bude organizovať mesto. Finančná a podnikateľská komisia odporučila, aby oblasti, kde bude platiť zákaz konzumácie alkoholu, boli označené informačnými tabuľkami.

Nariadenie upravuje a definuje nočný pokoj. Na celom území Piešťan
platí od 22.00 do 6.00 hodiny ráno nasledovného dňa. Nariadenie sa ne-
vzťahuje na silvestrovskú noc od desiatej večer do šiestej hodiny ráno. Za rušenie nočného pokoja sa nepokladajú tiež činnosti spojené s odstraňovaním havárií a živelných pohrôm, usporadúvanie podujatí, ktoré organizuje mesto, ale aj činnosti a verejno-prospešné práce, ako napríklad opravy komunikácií či odstraňovanie snehu. Výnimky udeľuje primátor.

Pri určovaní sankcií podľa zákona o priestupkoch mesto môže napríklad podnikateľovi (fyzickej alebo právnickej osobe) udeliť pokutu za nalievanie alkoholu neplnoletým, a to až do výšky 6638 eur. Porušenie nariadenia vás môže vyjsť 33 eur.

O návrhu nového VZN by mali poslanci hovoriť na májovom stretnutí zastupiteľstva.  

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj