Deň matiek Piešťanci oslávili na ľudovú nôtu

  • Kultúra a spoločnosť
  • 9. mája 2011, 08:34
  • Autor:Igor Paulech/foto:I. Paulech, M. Dusík

PIEŠŤANY – Druhá májová nedeľa už tradične patrí všetkým matkám. V Piešťanoch si všetky mamičky, či staré mamy uctili prostredníctvom pripraveného programu na Námestí slobody. Nedeľné popoludnie spríjemnili ľudovými piesňami členovia Dychovej hudby Veselanka.

História sviatku matiek siaha až k antike. V Grécku oslavovali ženu – matku ako darkyňu života. Neskôr – v šestnástom storočí sa napríklad v Anglicku oslavovala takzvaná Nedeľa matiek. Briti si tento sviatok pripomínali vo štvrtú nedeľu veľkonočného pôstu. Deň matiek je však spätý s menom Američanky Anne Marie Jarvisovej. Po smrti svojej matky v roku 1907 viedla kampaň za vyhlásenie dňa, ktorý by bol venovaný práve matkám. Tento sviatok a druhú májovú nedeľu oficiálne vyhlásil 8. mája 1914 Kongres USA. Prezident Woodrow Wilson v dokumente ustanovil Deň matiek za celoamerický národný sviatok.

Druhú májovú nedeľu prevzali aj ostatné krajiny sveta a v tento deň tiež začali oslavovať materstvo a poslanie matky. Do Československa sa sviatok dostal v roku 1923, a to najmä vďaka Alici Masarykovej, dcéry prezidenta T. G. Masaryka. Počas vlády komunistickej strany nahradili Deň matiek marcové oslavy Medzinárodného dňa žien.

Tradíciu slávenia Dňa matiek bola obnovená po roku 1989. Odvtedy opäť patrí druhá májová nedeľa všetkým matkám.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela