Tomáš Stríženec: Len so správnym náradím je záhradkárstvo koníček

  • Nezaradené
  • 4. mája 2011, 11:27
  • Autor:(inz)

Vždy, keď sa povie jar, na jazyk sa úplne prirodzene tlačí prívlastok rozkvitnutá. Pre väčšinu ľudí je to milá samozrejmosť, no pre záhradkárov to znamená množstvo práce, ktoré treba na jar spraviť. A napriek tomu, že prvý jarný deň už máme dávno úspešne za sebou, stále sa na nás čitatelia obracajú s prosbou o rady a tipy v oblasti jarnej údržby záhrady. Preto sme sa spojili s Tomášom Strížencom, vedúcim predajne priemyselného tovaru zo spoločnosti DOMOSS a požiadali sme ho o krátky rozhovor.

Nie je trochu neskoro na jarnú údržbu záhrady?

– Nuž, pravdupovediac, trochu neskoro už je. Lenže jarná úprava záhrady, rovnako ako každá práca, síce počká, ale raz ju spraviť treba, teda ak chceme skutočne mať peknú záhradu. Ideálny čas na údržbu tento rok už asi nestihneme. Vo všeobecnosti platí, že najlepšie je začať hneď, ako slnko začne vyliezať a pôda už nie je príliš premočená. No netreba vešať hlavu. U nás v predajni je i teraz začiatkom mája množstvo zákazníkov, ktorí si kupujú, prípadne požičiavajú náradie a nástroje na jarnú údržbu. Skrátka, záhradkárstvo je dnes koníček a koníčkom sa venujeme, keď máme čas.

Poďme k samotnej údržbe. Čo by ste odporučili ako prvé?

– Skúsený záhradkár vie, že len so správnym a fungujúcim náradím je záhrada koníček. Preto ako prvé treba odzimovať náradie. Ľudia často zabúdajú, že kosačka či rotavátor boli dlhé mesiace odložené a bez ohľadu na to, ako boli uskladnené, ich treba prekontrolovať, podoťahovať skrutky, naostriť nože. Dôležité je podopĺňať mazivo a, samozrejme, palivo. Preto našim zákazníkom často prízvukujeme, ako je dôležité sa o náradie adekvátne starať. Predávame výlučne overené kvalitné značky, aby slúžili viac ako jednu sezónu. Mnoho zákazníkov preto radšej využije náš systém predaja na splátky bez navýšenia, aby budúci rok nemuseli kupovať nové. No nesmieme zabúdať, že i tá najkvalitnejšia kosačka potrebuje údržbu.

Nástroje máme odzimované. Čo treba spraviť potom?

– Najprv je potrebné venovať sa trávniku. Trávniky korenia plytko, teda okamžite reagujú, ak sa niečo zanedbá. Zároveň však tvoria základ krásnej záhrady. Ako prvé ho treba zbaviť machu, aby tráva mala prístup k živinám a vode. Pre istotu potom prejsť rotačnou kosačkou, ktorá pozbiera posledné zbytky machu. Kosiť sa neodporúča hneď na začiatku jari. V našom prípade už je aj čas, ale napriek tomu sa zvykne aspoň pár dní po prevzdušnení počkať. A následne treba trávnik pohnojiť.

Aké práce nasledujú?

– Pozornosť treba venovať stromom a kriakom. Asi netreba zdôrazňovať, že ich najskôr treba zbaviť odumretých, poškodených či napadaných vetví. Potom pristúpiť k zrezaniu či prerezávkam. Zas by som odporučil najprv prekontrolovať pílu. Predovšetkým skontrolovať stav opotrebovania vodiacej lišty, nabrúsiť reťaz, prípadne si ju dať k nám nabrúsiť. Tu by som pripomenul, že všetky spomínané nástroje si môže u nás nielen kúpiť, ale i zapožičať.

Čo treba ešte spraviť, než sa pristúpi k výsadbe?

– Záhradkárom by som odporučil, aby efektívne využili odpad z jarnej údržby záhrady. Mnohí ho len tak vyhadzujú. Pritom drevo, staré trávy, mach a podobne možno ľahko spracovať na biomasu. Nutný je dobrý drvič záhradného odpadu.

Na čo by ste čitateľov upozornili na záver?

– Rád by som upozornil čitateľov na stále prebiehajúce akciové zníženie cien pri vybraných záhradkárskych výrobkoch. Ako každý rok, OD DOMOSS TECHNIKA sa snaží vyjsť v ústrety zákazníkom a namiesto posezónnych výpredajov ponúka zľavy na výrobky, ktoré práve treba.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava