Šikmá veža vo Vrbovom sa vracia nazad

  • Spravodajstvo / Región
  • 2. mája 2011, 08:30
  • Autor:(vd)

VRBOVÉ – Šikmá veža vo Vrbovom je odklonená od svojej zvislej osi o 98 centimetrov na juhozápad. Tento odklon zistili zememerači ešte v roku 1997. Vrbovčania v záujme ochrany atraktívnej dominanty, ktorú postavil v rokoch 1832-1836 murársky majster Jozef Verner z Čachtíc, dali v posledných rokoch štyrikrát premerať odklon veže, ktorá sa naklonila ešte v roku 1930 v dôsledku dlhotrvajúcich dažďov.

Po poslednom meraní vo februári tohto roku odborníci zistili, že veža sa vracia nazad. Ale len o nepatrný milimeter. „Prvé dve merania sa uskutočnili v rokoch 1997 a 2000 – zistili odklon od zvislej osi 98, respektíve 99 centimetrov, pričom rozdiel jeden centimeter nepredstavuje pohyb stavby, ale toleranciu nepresnosti merania,“ uviedol v článku pre Hlas Vrbové šéfredaktor Ľubomír Bosák.
Následne odborníci zmenili metódu merania. V okolí veže inštalovali kovové čapy, ktoré slúžia ako vzťažné body. Prvé – východiskové meranie metódou veľmi presnej nivelácie sa uskutočnilo v roku 2005. „Až po tomto meraní sme sa mohli dozvedieť, či sa veža skutočne nakláňa,“ informoval Ľ. Bosák. Najnovšie meranie sa uskutočnilo 9. februára 2011.
Aj keď jeden zo vzťažných bodov Vrbovčania zlikvidovali aj s mestskými záchodmi, nahradili ho bodom na reštaurácii U Hanky. Na meranie použili geodeti digitálny kompenzátorový nivelačný prístroj, komparované invarové nivelačné laty a obvyklé meračské príslušenstvo. Následne zistili, že namerané zvislé pohyby bodov veže sú za celé tri roky také malé, že sú na hranici presnosti merania. Svedčia o vysokej stabilite šikmej veže a prakticky sa mohli prejaviť na vrchole kríža veže posunom len o jeden milimeter v protismere náklonu veže. Laicky povedané – veža sa vracia nazad. 

Šikmá veža je postavená v nadmorskej výške 187,68 m.n.m. a jej celková výška vrátane kríža je 38,16 m. K narušeniu stability by v budúcnosti mohlo dôjsť v dôsledku zvýšených vibrácií v blízkosti stavby, ktorej zrútenie kedysi zažehnal staviteľ Ľudovít Mego, keď na jar roku 1931 vykonal betónovú injektáž, čím spevnil podmoknutú stavbu úzkymi základmi.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek