Máj nám postavili Modrovanky krojovanky

  • Kultúra a spoločnosť
  • 2. mája 2011, 11:51
  • Autor:Viera Dusíková

PIEŠŤANY – Po rokoch sa môžu Piešťany popýšiť reprezentačným prvým májom, ktorý zdobí Winterovu ulicu. Práve z tohto miesta vykročili v nedeľu popoludní so spevom, tancom a muzikou folkloristi z Modrovej. Priniesli do Piešťan na drevenom rebrináčiku osobitý veselý, zelený máj, na ktorom sa hompáľala fľaša pálenky.

Nám,  piešťanským meštiakom, ukázali, ako sa na Modrovej vedia zabávať. Stavanie mája predviedli Modrovanky – krojovanky, richtár a skupina mládencov v krojoch. Do tanca im zahral nielen harmonikár, ale aj dychová hudba Modrovanka, ktorá má už storočnú tradíciu. Odeté v svetlomodrých ľudových odevoch s nádhernými vyšívanými rukávcami, s mašľami vo vlasoch kráčali Modrovanky  spolu s mládencami, speváčkami a harmonikárom na Námestie Slobody. Tam ich už vyčkával zvedavý dav.

Máje stavali mládenci svojim frajerkám.
Do Piešťan si svojich prišli pozrieť nielen susedia, ale aj obyvatelia spriaznených obcí Modrovka a Lúka.  Nárečie týchto čarovných, s prírodou spätých dediniek pod Tematínom je nezameniteľné,  uchovali si ho celé generácie ľudí . Piesne – Krásna, krásna, či Čia je to rolička, Nebola som veselá, Jednej dcéry mamka, Čo je to za dievčatko, alebo Nad Modrovú hájiček vyvolávali nostalgiu, ale aj úsmev na tvári.  Poznali ich aj starší Piešťanci, veď mnohí z nich strávili pri podobných nôtach svoje detstvo na lúkach počas pasenia husí, kráv, oviec aj kôz. A keď zaznela prvomájová hymna – Staviame my máje, s účinkujúcimi spievali všetci.  
((myvideo:1))

Pásmo folklórnych zvykov zo svojej dediny  sledoval aj starosta Modrovej, Marián Lacko: „Som veľmi rád, že náš folklór si zachoval pôvodný ráz. Nie sme síce profesionáli, ale myslím, si že práve v tom je čaro nášho vystúpenia.  Bolo veselé, vtipné a som rád, že potešilo mnohých ľudí.“
Ženy zo skupiny Modrovanky – krojovanky majú vo svojom repertoári aj hudobno-tanečné pásma s názvami Na modrovskej svadbe a Na modrovských dožinkoch, kde prezentujú pôvodné tradície a zvyky v Modrovej i v okolitých obciach. „Aj s týmito programami už vystupujeme na verejnosti. Volajú si nás aj mimo náš región,“ informovala nás jedna zo speváčok. „Na Modrovej to na prvý máj bývalo asi takto. Najkrajším dievkam do rána pred bránou postavili mládenci vysoký, pekne zdobený májik. Kým pochodili po celej dedine, veruže sa aj unavili. Mnohí ledva nohami prepletali,“ povedal nám jeden z divákov, ktorý vyrástol v dedinke, kde mávali ľudia svoje domy namaľované na modro.
A aj keď už v súčasnosti v obci, kde v chotári vidno lietať aj orla kráľovského, sú domy pestrofarebné, modrá farba ostáva symbolom. Tak ako aj pálenka v kredenci, kysnuté koláče na stole a humor vychádzajúci z každodenných radostí aj starostí.  Je soľou života každého vydareného Modrovana.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav