Kráľovská svadba princa Williama a Kate Middletonovej

  • Spravodajstvo
  • 1. mája 2011, 20:22
  • Autor:Juraj George Golubcov/foto: Andrea Uhlíková

LONDÝN – Priamo z Londýna prináša čitateľom Piešťanského týždňa náš spolupracovník Juraj George Golubcov reportáž o kráľovskej svadbe princa Williama a Kate Middletonovej, ktorej atmosféru zažil na vlastnej koži.

Ulice boli preplnené usmievajúcimi sa ľuďmi, ktorí väčšinou čakali dlhé hodiny na jednom mieste, aby uvideli novomanželský pár naživo. Poniektorí tu strávili aj dva dni, len aby sa ubezpečili, že zblízka uvidia kráľovskú rodinu v tento slávnostný deň. Ľudia nosili britské zástavy, niektorí ich mali aj na tričkách či klobúkoch a iní ich mali nakreslené na lícach. Kráľovské vlajky viali na každej väčšej budove a boli pyšne vyvesené aj na každom viditeľnom mieste po celom Londýne.

Spomienkové predmety sa predávali úplne všade. Od zapaľovača cez posteľnú bielizeň, spomienkové mince až po pamätné kolekcie porcelánových nádob či drahé hodinky. A to všetko s tvárami Willa a Katy (čítaj Keity). V podstate už len čo ste vystúpili z metra pri niektorej z dvoch hlavných svadobných zástaviek (Westminster Abbey či Buckingham Palace), obchodníci vám ich do slova vtisli do ruky s pokrikom “ a flag for a quid‘‚, čo v londýnskom slangu znamená ‚‚vlajka za libru“. Davy ľudí neprestavali prúdiť do centra Londýna aj hodiny po skončení svadobnej ceremónie. Veľký počet ľudí sa totižto prišiel pozrieť len na ich prvý spoločný manželský bozk. Keďže v anglikánskej cirkvi nie je povolené sa bozkávať počas sobáša v kostole, tak sa novomanželia rozhodli, že ich prvý bozk bude na hlavnej terase Buckinghamskáho paláca až po obrade.

Všetko sa začalo o ôsmej hodine ráno, keď sa hostia z celého sveta začali schádzať do Westminster Abbey, katedrály, v ktorej sa zosobášili 29. júla 1981 Diana s princom Charlesom, tak isto ako pred nimi 20. novembra 1947 Alžbeta II. s Philipom. Na tomto mieste sa vykonávajú kráľovské ceremónie a obrady v anglickej kráľovskej rodine už takmer tisíc rokov. Dlho siahajúca história, ktorej súčasťou sa stala Kate Middleton.

Krátko po desiatej hodine doviezli luxusné vozy bratov Williama a Harryho. A čakalo sa už len na Kate. Tú priviezol voz o jedenástej hodine v krásnych bielych šatách od anglických dizajnérov Sarah Burton a Alexander McQueena so závojom merajúcim 2,7 metra. Slávnostný obrad, pri ktorom si Kate a Will povedali svoje áno, trval hodinu a pätnásť minút. Následne na to nasadli do koča, kde v sprievode Irish Guards na koňoch zamierili k Buckinghamskému palácu. Zvony na katedrále vyhrávali, ľudia mávali vlajkami a od radosti vykrikovali požehnania novomanželskému páru. Celú cestu až do Buckinghamského palácu lemovali státisíce ľudí z celého sveta. Mnoho z nich priletelo do Londýna len, aby videlo túto kráľovskú udalosť a stali sa jej súčasťou.

Svadbe prialo aj počasie, ktoré je v Anglicku zväčša upršané. No pár týždňov pred svadbou bolo deň za dňom slnečno s rekordnými teplotami a v deň svadby bolo príjemne pod mrakom. Aj keď sa tu zišlo niečo okolo milióna ľudí, situácia bola veľmi pokojná až sviatočná. Trochu to pripomínalo dávne oslavy prvého mája. Polícia mala rozmiestnené zábrany na všetkých používaných cestách, strategických miestach i uličkách. Mali vytvorené zóny, ktoré boli pod drobnohľadom mužov a žien zákona zo zeme, zo striech výškových budov ako aj zo vzduchu. Spolu ich bolo nasadených 5000 a ich organizovanosť bola pozoruhodná a veľmi účelná. Krátko pred výstupom novomanželov na terasu, polícia otvorila príjazdovú cestu pred Buckinghamským palácom. A priaznivci sa tak mohli dostať až k bránam kráľovského sídla.
Na balkón ako prví vyšli princ William a princezná Kate. Usmievali sa a skandujúcemu davu mávali. Následne sa k nim pridala kráľovná Alžbeta II. s manželom Philipom, princ Charles s manželkou Kamilou, princ Harry, Kateini rodičia a najmladší príbuzní.

Po chvíľke dav začal slovami “kiss kiss kiss“ povzbudzovať Willa a Kate, aby sa pobozkali. Zdalo sa, ako by sa Kate trochu hanbila. No nakoniec sa odhodlala a pobozkali sa. Vzapätí na to ešte raz. Celé to prebehlo celkom rýchlo, no všetci boli spokojní a šťastní. Na záver ešte ponad palác preleteli bojové veterány z druhej svetovej vojny a najmodernejšie bojové stíhačky typu Tornado.
Bola to svadba hodná anglickej kráľovskej rodiny. Na otázku, čo prajú novomanželom ľudia, ktorých sme sa pýtali, zhodne odpovedali vždy so spokojným výrazom v očiach a s úsmevom na tvári: "Aby boli navždy šťastní".

Článok bude aktualizovaný o video.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela