Ján Rau – najlepší absolvent „zušky“

  • Kultúra a spoločnosť
  • 28. apríla 2011, 16:50
  • Autor:(vd)/Foto: archív (jr)

PIEŠŤANY – Najlepším tohtoročným absolventom klavírneho oddelenia Základnej umeleckej školy v Piešťanoch sa stal žiak Márie Magulovej-Marcinkovej, Ján Rau z Piešťan. Na absolventskom koncerte, ktorý sa konal v kine Fontána v utorok 19. apríla, sa mladý interpret prezentoval skladbou Sonata C major od W. A. Mozarta.

„Po skončení základnej školy som sa rozhodol pre štúdium hry na klavíri. Moja učiteľka ma pripravila na talentové skúšky na konzervatórium. Skúšal som šťastie v Bratislave aj v Žiline, uspel som v obidvoch mestách, ale rozhodol som sa pre Žilinu vzhľadom na to, že v tomto meste už študuje aj môj brat Palino, takže budeme k sebe bližšie,“ prezradil nám o sebe Ján Rau. „Janko sa začal hudbe venovať ako druhák na základnej škole, ale rozhodnutie ísť na konzervatórium prepuklo až v šiestom ročníku. Momentálne je deviatakom na Základnej škole Holubyho a v šuplíku už má rozhodnutie o prijatí na žilinské konzervatórium,“ teší sa z úspechu mladšieho syna jeho mama Jana Rauová.

Záujmy budúceho klaviristu sú vyhranené – má rád hlavne klasickú hudbu, pravidelne navštevuje koncerty Slovenskej filharmónie, Slovenského komorného orchestra Bohdana Warchala a podobných hudobných telies. Už teraz sám účinkuje v rámci koncertov pripravovaných základnou umeleckou školou nielen v piešťanskom Dome umenia, ale aj v kine Fontána, Kursalone a Kúpeľnom ústave F. E. Scherera. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj