Piešťanec získal bronz v Mladom somelierovi

  • Spravodajstvo
  • 27. apríla 2011, 16:39
  • Autor:Ivan Miklovič

PIEŠŤANY – V Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera sa v utorok19. apríla konal 12. ročník súťaže Mladý somelier. Svoje zručnosti aj vedomosti si vyskúšali z dvanástich stredných odborných škôl z celého Slovenska. Titul Mladý somelier získal tento rok študent Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch, Miroslav Balla.

Súťažilo sa v troch disciplínach. Prvou disciplínou bol test, druhou degustácia piatich bielych a troch červených vín a treťou časťou bol sobáš jedla s vínom a odborný servis vína pri stole hosťa. Tieto tri časti určili z 24 súťažiacich troch finalistov, ktorými sa stali Miroslav Balla zo Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch, Matej Husár z Hotelovej akadémie Otta Brucknera v Kežmarku a domáci somelier – Rastislav Štefko z Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch. Na finalistov čakali dve úlohy. Mali odhaliť chyby vo vínnej karte, potom spraviť korekciu a odborný servis šumivého vína. Táto časť určila nasledovné medailové poradie. Cenu víťaza získal Miroslav Balla, druhý skončil Matej Husár a tretiu priečku obsadil Piešťanec Rastislav Štefko.

Odborným garantom podujatia bol ako každý rok profesor Fedor Malík, hlavným sponzorom bola spoločnosť Víno Nitra. Na súťaži boli zástupcovia týchto škôl – Hotelová akadémia Prešov, Hotelová akadémia Kežmarok, Hotelová akadémia Liptovský Mikuláš, Hotelová akadémia Námestovo, Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu Nové Zámky, Stredná odborná škola obchodu a služieb Trenčín, Stredná odborná škola Zvolen, súkromná hotelová akadémia Stará Turá, Stredná odborná škola obchodu a služieb Prievidza, súkromná SOŠ Educo Námestovo-Slanická osada, Stredná odborná škola Bzenec a Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera Piešťany.

0 Shares

Najnovšie správy

V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf