Zelený štvrtok je smutný deň

  • Spravodajstvo
  • 21. apríla 2011, 12:21
  • Autor:Vladimíra Pribišová

Zelený štvrtok je cirkevným sviatkom, smútočným deň veľkonočného týždňa. Podľa kresťanského učenia sa na Zelený štvrtok konala posledná večera, na ktorej Ježiš Kristus podával apoštolom chlieb a víno – svoje telo a krv a prikázal, aby tento obrad zachovávali na jeho pamiatku (sviatosť prijímania).

So Zeleným štvrtkom boli späté mnohé magicko-ochranné, očistné a iné úkony, ktoré súviseli s predstavou, že tento deň i nasledujúce patria do začiatočnej jarnej etapy, keď sa aktivizujú nečisté a zlé sily. Najčastejším ochranným úkonom bolo robenie krížov na dverách stajní na ochranu pred strigami. Nečisté sily sa odstrašovali hlukom rapkáčov. Chlapci s nimi chodili po dedine od Zeleného štvrtka do Bielej soboty, keď boli na znak smútku nad smrťou Ježiša Krista zaviazané kostolné zvony. S posledným zvonením sa na Zelený štvrtok spájali niektoré drobné povery. Na okolí Nitry gazdiná obišla dom so zväzkom kľúčov a silne nimi štrngala, aby od gazdovstva odohnala myši a potkany.
Množstvo úkonov sa týkalo zabezpečenia zdravia ľudí a hospodárskych zvierat. Časté bolo obradové umývanie sa na potoku pred východom slnka s kozmetickým, liečebným (zbavenie sa ekzému, svrabu) a zdravotno-preventívnym zámerom. Rozšírené bolo brodenie koní, aby boli zdravé a silné aj v ďalšom období. Chlapcom sa strihali vlasy, aby ich mali pekné, husté a aby im nešediveli. Nesmelo sa pracovať so zemou, aby sa zamedzilo premnoženiu, nadmernému množstvu vší a bĺch. Zelený štvrtok sa považoval za vhodný termín na siatie maku, sadenie hrachu, bôbu, na južnom Slovensku aj tekvice a uhoriek. Verilo sa, že rovnako ako sú v tom čase zaviazané zvony, zaviažu sa do plodov aj kvety rastlín. Súčasťou zvykov na Zelený štvrtok bolo aj varenie a konzumovanie pôstnych zeleninových jedál, najmä prívarkov zo špenátu a šťavela, ale aj cestovín.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava